joi, 18 octombrie 2018

Slugăreii la putere



 Din ciclul tradiții și obiceiuri românești nemuritoare

Puterea unei instituții democratice nu stă și nu trebuie să stea într-un singur om! Șeful. Dacă instituția Avocatul Poporului era o instituție puternică, funcțională își făcea treaba și cu Șeful plecat în vacanță. În America, am auzit. (Apropo, sunt curios, chiar i-au dat americanii viză pentru SUA?!!! Nu știau că are mari datorii la stat și că în calitate de înalt demnitar este dator să-i slujească pe cetățenii țării sale, cum zice și numele instituției Avocatul Poporului? Sau o fi Avocatul Diavolului?) O instituție puternică îl ejecta demult pe mai marele Victor Ciorbea-magistrat, sindicalist, om politic, primar general, prim ministru, numit mare șef într-o importantă instituție democratică!

De mai mult timp încoace, de când rând pe rând, instituții democratice și importante ale statului de drept au fost acaparate și puse sub control politic discreționar, din partea partidelor politice la putere, oricare ar fi fost acestea în ultimii 30 de ani, cetățenii nemulțumiți i-au arătat cu degetul doar pe șefii acelor instituții. Nesesizând, neluând în seamă sau neștiind că puterea, importanța și funcționarea instituțiilor democratice nu stau într-un singur om, numit acolo pe alte criterii decât cele ale meritelor profesionale, ale probității morale, ale capacităților profesionale, ale punerii sale în slujba cetățenilor și a țării.

Din păcate, în România s-a creat tradiția numirii în funcții importante, în instituții esențiale pentru bunul mers al democrației, a unor persoane slugarnice, obediente, controlate total de cei care i-au numit! Imorale, incompetente și incapabile să se ridice la nivelul cerințelor postului și funcției pe care au fost urcate. Personaje ajunse persoane importante, cu greutate, de la care oamenii cinstiți, poporul, patria au mari așteptări să facă ceva pozitiv pentru societate și pentru țară. Așteptări zadarnice însă, deoarece astfel de slugi politice, avide de putere și de bani, în afară de loialitatea necondiționată față de stăpâni, dovedesc o incompetență, o nesimțire și un dispreț crase, pentru că pot, față de responsabilitățile pe care le au și față de cetățenii care-i plătesc.

Sunt luni bune, ani, în care oameni din societate se plâng că aceste marionete, care chiar dacă sunt trecătoare pe funcții, la putere sau în politică, prin lipsa lor de responsabilitate și competență, sunt nu doar nocive, căpușe slugarnice, dar distrug și au consecințe nefaste nu doar asupra instituțiilor democratice, ci asupra societății românești în ansamblul ei. Fac rău! Consecințe care pot avea efecte imediate sau pe termen lung și care cu greu mai pot fi remediate.

Nenorocirea este că aceste personaje slugarnice, oamenii cu un caracter infect, nu sunt singurele de această teapă numite pe funcții importante. Ele sunt susținute de armate întregi de inși/inse asemenea, cu aceleași ”calități” și caractere infecte ca ale lor. Promovate în scaune pe aceleași criterii tradiționale: obediență, loialitate necondiționată, pile și relații, apartenența la un partid politic sau altul, oamenii lui cutare sau cutare vătaf, incompetență și nesimțire. Această tradiție nu este invenția vreunui politician actual, ci este o moștenire îmbogățită în timp cu experiențe culturale din obiceiurile politice ale unor vremuri când în spațiul actual al țării noastre erau exportate și implementate năravuri și ”valori” din cultura otomană, din tradițiile balcanice, din ”civilizația” fanariotă sau din alte zone de vecinătate cu care ne-am intersectat.

O instituție cu adevărat democratică, într-un stat de drept, cum se pretinde a fi România actuală, nu poate sta într-un singur om-Șeful! Marele Șef! Dacă restul angajaților din instituție sunt competenți, responsabili, au caracter, își fac treaba cu onestitate, nu sunt obedienți, slugarnici și manipulați de altcineva din afară, atunci instituția respectivă este cu adevărat democratică și puternică, capabilă să își îndeplinească menirea chiar dacă șeful este slugarnic și numit politic pe funcție.

Dar, la noi, în buna tradiție românească, lucrurile stau invers-și majoritatea angajaților și șeful sunt de aceeași teapă. Slugărnicia este un criteriu important de promovare, obținere și menținere de interese imorale și ilicite. Mulți cetățeni se plâng de Ciorbea, de Toader, de Vasilica, de alți actori și ”corifei” ai momentului, catastrofali pentru România! Dar aceștia nu ar mai fi fost atât de nocivi în funcțiile pe care le au dacă nu ar fi fost slujiți la rândul lor de cohorte de slugărei asemenea lor! La fel și mulți aleși ai neamului, n-ar fi fost nimic fără votul românilor și armatele de slugărei. Slugăreala politică este și o scară puternică de urcat în ierarhie, pe cele mai înalte culmi ale puterii.

Dacă, însă, un slugărel ar ajunge în fruntea unei instituții puternice, instituție cu oameni competenți, neobedienți politic- atunci oricâtă susținere ar avea din afară acel șef, el ar fi ejectat de instituția respectivă, care nu l-ar accepta sub nici o formă. Ar fi aruncat ca o măsea stricată sau s-ar cere singur afară. Dar câte astfel de instituții democratice și puternice avem noi în România, la ora actuală? Până și Cotroceniul a ajuns un fel de notariat public! Cred că nu există instituție care să nu fie, într-o proporție covârșitoare, căpușată de slugărei politici și apolitici.

Una dintre soluțiile determinante pentru decăpușarea instituțiilor, deparazitării lor de slugărei este depolitizarea instituțiilor. Greu dacă nu chiar imposibil! Dar această soluție va trebui avută în vedere și găsite căi și forme de depolitizare de către chiar clasa politică. În special de către ”noua„ clasă politică, ce încearcă să se afirme acum în țara noastră. Da, pare un paradox! Dar fără această depolitizare, decăpușare, deparazitare masivă de slugăreii politicii din instituțiile importante ale statului, nu o să se întâmple nimic pozitiv pentru această țară și cetățenii ei cinstiți.

Iar societatea civilă trebuie să contribuie, prin orice mijloace legale și morale, din plin, la această curățare a instituțiilor democratice. Altfel, ne plângem în continuare de alde Ciorbea, Tudorel, ionel, george, viorel... și alții viitori slugărei că ne distrug viața și pun România pe persoană fizică.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu