joi, 20 decembrie 2018

”-Unde ajungem, mă, cu țara asta?”



 În România sunt sărbătorile de iarnă. Avem libertate...avem de toate



Sărbătorile din iarna aceasta au început cum nu se poate mai bine pentru nostalgicii ”epocii de aur”, cu lipsuri și greutăți care ne amintesc cum nu se poate mai bine de ”binefacerile” și traiul în comunism. Spre deosebire de anii trecuți când neaua și temperaturile de îngheț se lăsau așteptate și veneau de multe ori după Boboteaza anului următor, acum sezonul rece s-a grăbit parcă să recupereze timpul pierdut. Zăpada, gerul, frigul, lapovița, ploaia au început încă de la sfârșit de noiembrie, la fel și calvarul majorității populației din această țară frumoasă, dar tot mai ostilă oamenilor de rând. Banii pentru deszăpezire curg în buzunarele băieților deștepți!

Zone întregi, orașe mai mari sau mai mici, localități rurale, zeci, sute de români trăiesc sau retrăiesc pentru cei care au prins vremurile în Republica Socialistă România, viața la limita supraviețuirii, cu greutățile, lipsurile, problemele aferente: lipsa căldurii, lipsa electricității, lipsa apei, izolarea față de restul lumii, lipsa alimentelor, a medicamentelor...Ca pe vremuri! În anul de grație 2018, nici nu a intrat în pâine 2019, dar nu se arată nimic roz la orizont, dimpotrivă, un negru ca de doliu, în România democratică trăim mai rău decât acum 30-50 de ani!

Pe liniile CFR, tot mai puține și mai periculoase, trenurile se blochează zilnic, înghețând și îmbolnăvind călătorii care dau bani mulți pentru aventurile hibernale pe coclaurile ferate ale patriei. Oceanele de mașini mari și mici se blochează, se rup, se distrug cu tot cu șoferi și pasageri pe șoselele pe care s-a dat starul la înmulțit cât mai multe și mai adânci gropi. În acest timp, autoritățile la guvernare taie ”pamblici” de autostrăzi fără autostrăzi, dau explicații ”savante” cum se fac drumurile, de ce cresc gropile și cum se astupă!

În maternități bebelușii se îmbolnăvesc din cauza sistemului de sănătate, în școli copiii îngheață din cauza grijii administrative față de viitorul țării, în pușcării infractorii își fac bagajele pentru eliberare, în instanțe justițiarii sunt în vacanță. Cel mai bine este în politică, unde se trăiește din belșug cu circ și pâine, cu excepția politicienilor care vor fi pe alt drum de anul viitor. Aceștia sunt mai disperați, mai triști, nu știu unde vor fi la anul pe vremea aceasta, dar sigur nu vor mai fi în fruntea bucatelor.

În Capitala europeană, București, tot mai mulți locuitori, cetățeni europeni cu drepturi, libertăți și obligații, trăiesc un deja vu al ”epocii de aur”: ioc lumină, căldură, belșug de lipsuri, grija zilei de mâine! RADET-ul să trăiască, coana primar general să ne mai aducă niște moaște, poate face vreo minune ceva, să-i încălzească pe oameni în apartamente, să aibă energie electrică, să nu mai dea în gropi și să descongestioneze traficul.
A,a,a...să nu uit! Se mai și lucrează, în ploaie, în ninsoare, în vânt, în frig: se sapă, se demolează, se taie copaci, se plachează blocuri, se pune asfalt, se fac gropi adânci, șanțuri, se construiește-doreii sunt la muncă pe orice vreme. Până la primăvară, când trebuie să refacă ce construiesc acum! Partidul să trăiască, poporul să plătească! La anul și la mulți ani! După ciumă, potopul!

În România sunt sărbători, sărbătorile de iarnă. Cele mai frumoase dintr-un an întreg. Spre deosebire totuși, de acum 30/40 de ani, suntem liberi. Au murit oameni pentru libertate, pentru o viață mai bună!  Vremurile sunt altele, viața...scapă cine poate! Avem super, hipermarketuri cu galantare pline, cu alimente gârlă și tot felul de produse și bunătăți din belșug. Din import, occidentale.

Carne de tot felul, mai ales cea de porc este din belșug. Pe lângă porcii românești, care au rămas mai mult dintre cei cu două picioare decât cu patru picioare, din cauza pestei porcine sau dracu știe de ce, avem carne din toate țările, occidentale și neoccidentale. Avem și cozi la carnea de porc, acum, de Crăciun! Și prețuri care cresc continuu... Vorba Moșului meu”-Unde ajungem, mă, cu țara asta? Cât mai cresc prețurile, la nesfârșit? Ei nu văd că mor oamenii de foame!?”, care Moș, țăran amărât, a votat tot timpul pe roșu și nu-l mai poate scăpa nici Dumnezeu de această simpatie.
De Ignat, majoritatea țăranilor români taie porcul de pe listă din cauza faptului că unii l-au tăiat în august, la peste 30 de grade temperatură, iar la alții godacii le-au fost luați și confiscați de halatele albe. Anul acesta, mulți țărani mănâncă ciuciu de Crăciun, urmărind la tembelizoare, dacă au curent electric, cum  se dau în spectacol, se lăfăie și poruncesc domnii/tovarășii pe care i-au votat cu mândrie de români verzi.

Nici pentru românii plecați peste hotare de prea mult ”bine”, din România, nu o să mai zboare, decât foarte puțin, porcii, că nu mai au de unde. Dacă nici țăranii nu mai au porci, nu mai au cum să le trimită, par avion, nici copiilor porcării în străinătate. De, după intrarea țării noastre în UE, odată cu valul ”căpșunarilor”, românii, inventivi, învățaseră să zboare porcul, să aibă și ei ceva tradițional pe masă, în țările pe unde munceau. Acum, de Crăciun, ”căpșunarii” își doresc cel mai mult să zboare guvernarea roșie și să nu se mai întoarcă!

Anul acesta, dacă nu mai zboară porcul românesc în străinătate, au început tot mai mulți români să zboare din țară. Alți români aflați în alte țări, au renunțat la vacanța tradițională, de sărbători, acasă și cei care pot, au început să-și cheme părinții, rudele, familia, copiii la ei, că este mai bine acolo. Astfel, o să zboare tot mai mulți români din țară, o să rămână afară din România, în țări mai prietenoase pentru ei decât propria lor patrie, care-i alungă, pe zi ce trece, cu tot mai multă ură. Pentru milioane de români, acasă a început să fie afară, în străinătate! Iar noile măsuri legislative, politica dezastruoasă, taxele, prețurile tot mai mari, viața insuportabilă, umilința și aerul irespirabil sunt tot atâția factori și mulți alții pe deasupra, care-i determină să plece furioși.

Hai, România! Ironia sorții, închei acest articol în timp ce aud vocea tovarășului împușcat la Târgoviște, pe 25 decembrie 1989, de Crăciun, care răzbate din tembelizor, amintind de ”elementele huliganice”, care au răsturnat regimul comunist! Că tot se fac 29 de ani de la Revoluție, evenimentele din 1989: ”Jos dictatorul! Jos comunismul! Libertate te iubim, ori învingem ori murim!”

Acum, avem libertate: unii au libertatea să plece din țară din cauză de prea mult ”bine” din România, iar alții, românii aleși, speciali, mult mai puțini la număr decât primii, au libertatea și puterea să se îmbuibe, să se îmbogățească, să fure și să facă legile! După ciumă, potopul!
---------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu