joi, 10 ianuarie 2019

Când se va da socoteală pentru cheltuirea banilor publici


Doritori să scape de bani și griji



Pușculița bugetului de stat s-a golit încă dinaintea sfârșitului de an trecut. Nu degeaba se plâng unele categorii de bugetari că nu și-au primit salariile mărite. Astfel, una dintre marile probleme ale guvernării, lipsa banilor, a început să fie estompată deocamdată, de încasările taxelor și impozitelor, în 2019. Fapt care sigur, o bucură pe coana Vasilica din Victoriei, oferindu-i mai mult timp pentru realizări mărețe, dar și activității prilejuite de șefia coanei Uniuni Europene. La fel îl bucură și pe Orlando Teodorovici, oferindu-i mai mult timp pentru inventarea unor noi taxe și impozite, pe care să le pună în practică noua stea de la ANAF, Mihaela Triculescu.

Ca la fiecare început de an nou, ghișeele de la taxe și impozite au fost luate cu asalt de plătitori, doritori să scape de bani și de griji tot anul. Evident că nu vor scăpa de griji, dar dorul banilor și mai ales lipsa lor o vor resimți mai ales atunci când vor avea mare nevoie de ei. În special, în cazuri de Doamne ferește, îmbolnăviri, decese, nevoi acute și neprevăzute. Și cum în ultimii ani, s-a împământenit așa, o nouă tradiție, primi contribuitori la bugetul statului sunt pensionarii.

Cei mai conștiincioși plătitori de taxe și impozite la început de an sunt pensionarii cu cele mai mici venituri! Paradoxal, chiar dacă în cursul întregului an vor suferi, unii chiar vor deceda, pentru ei plătitul birurilor este o prioritate absolută. Unii dintre ei se duc să plătească fiind ferm convinși că vor beneficia de reducerea mult promisă, dacă dau banii în primele trei luni ale anului. La polul opus, cetățenii care nu se înghesuie să umple pușculița bugetară, considerând că se fură la greu din aceasta, sunt uimiți și comentează negativ graba pensionarilor în cauză.

Tot la acest capitol, mai vedem și faptul că pensionarii cu pensii peste medie nu se prea înghesuie la ghișeele de taxe și impozite. Aceștia, probabil, nu-și fac probleme privind veniturile proprii, pentru că au bani. Baștanii nu-și fac griji pentru ziua de mâine, că nu au medicamente sau bani să aibă ce mânca.

Un alt aspect important este și faptul că la începutul acestui an, pensionarii săraci cărora nu li s-au mărit pensiile, sunt primii contribuitori ai țării, în timp ce primii aleși ai țării, demnitarii care au pâinea și cuțitul, și-au mărit semnificativ pensiile! Aceștia au avut grijă încă de anul trecut, să-și mărească indemnizațiile anul acesta, chiar dacă nu mureau de foame! Că așa este în democrație! Și-au mărit și veniturile și nici nu s-au înghesuit ca primii, să dea banul la punguța goală a statului.

Tot un paradox devenit un fel de normalitate/tradiție la noi în România este și faptul că săracii, contribuitorii conștiincioși care nu știu câte zile mai prind, sunt și cei mai fideli și credincioși votanți ai puterii roșii, de-a lungul anilor de democrație originală! Iar acest lucru se întâmplă la fiecare rundă de alegeri, când, îmbătați de avalanșele de promisiuni cu lapte și miere, săracii/conștiincioși uită de umilințele suportate, de lipsuri, de probleme și pun ștampila tot unde li se spune!

Partidele la putere, părerea mea, se pot baza fără probleme pe voturile acestor pensionari săraci/conștiincioși la viitoarele alegeri, chiar dacă numărul acestora se va diminua din cauza deceselor ce vor surveni între timp. Dar aceasta nu-i nici o problemă pentru aspiratoarele de voturi, deoarece numărul decedaților va fi înlocuit și înmiit cu alți doritori să pună ștampila pe roșu. Aceștia vor proveni mai mult ca sigur dintre  foștii pușcăriași eliberați de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cetățeni/probleme care vor fi doritori să-și arate recunoștința față de marele partid, ce i-a scăpat de pârnaie. La fel și familiile lor, neamurile lor, găștile lor, fiecare începând numărătoarea de la cel puțin/doi trei membrii cu drept de vot. Păi pe cine să voteze penalii decât tot penalii care i-au pus în libertate, le-au facilitat astfel posibilitățile să comită alte infracțiuni și să scape din nou.

Ca o paranteză, îi invit pe așa zișii analiști, politicieni, strategi de opoziție naivă, care au început cu sondajele păguboase pentru partidele lor (sondaje nerealiste, manipulatoare), unii chiar dau lecții pe rețelele de socializare, cu exemple din SUA, cum se câștigă alegerile (că parcă România ar fi SUA la capitolul democrație), să ia în considerare aceste segmente de cetățeni. Să facă sondaje printre pensionarii săraci care se înghesuie, la început de an, să-și plătească taxele, să-i chestioneze și pe cei scăpați din pușcării și familiile lor, să-i întrebe și pe bugetarii beneficiari de avantajele angajaților la stat, pe miile de pupători de moaște cu cine votează la următoarele alegeri parlamentare sau locale și vor avea niște răspunsuri semnificative. Dacă aceste categorii socio-profesionale vor fi ignorate în continuare, în strategiile electorale ale așa ziselor partide de opoziție, vor pierde din nou alegerile.

Ceea ce mă uimește însă, la acești pensionari/conștiincioși, primii plătitori de taxe și impozite, este faptul că nu-i interesează deloc cum se cheltuie banii publici pe care ei îi plătesc!!! Nu am auzit astfel de cetățeni să-și pună întrebări, să solicite explicații statului, aleșilor privind gestionarea banilor publici! Și nu doar acești oameni nu își pun întrebări. Există, din păcate, o mare masă de cetățeni pe care nu-i mai interesează ce fac autoritățile responsabile cu banii pe care i-au strâns de la contribuabili.

Ca un semn de protest față de politicile păguboase ale statului și față de furtul din bugetul public, unii dintre români, puțini la număr, au făcut apel la greva fiscală. Dar acest apel nu a avut un ecou prea mare în rândurile cetățenilor, dovada înghesuielii de la ghișee. Problema transparenței cheltuirii banilor publici este una foarte importantă, iar atâta timp cât instituțiile de stat, demnitarii, administrațiile locale nu-și justifică cheltuielile și nu dau socoteală pentru banii gestionați, furtul din pușculița bugetului de stat nu doar că nu va fi deranjat, ci va fi încurajat la greu!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu