joi, 17 ianuarie 2019

Cine va face lumină în Dosarul 10 august 2018-Piața Victoriei



Infracționalitatea scăpată de sub control

În România ultimilor ani, se întâmplă tot felul de ”minuni” comise de funcționari înalți din instituții importante ale statului, iar unele dintre ele nu se încadrează nici în regula nescrisă a celor trei zile, adică să dispară ca și cum n-ar fi fost. De obicei, aceste ”minuni”, corect spus greșeli grave, odată comise, nu mai sunt îndreptate de către cei care le-au făcut. Nu contează că ele s-au produs din neatenție, din incompetență sau din prostie. Busuiocul rămâne nedres!

Acum câteva zile, opinia publică a aflat despre începerea unei acțiuni disciplinare a Inspecției Judiciare împotriva președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Iulia Cristina Tarcea. Nu comentez motivele care au stat la baza acestei acțiuni, dar nu pot să nu mă gândesc ce față o fi făcut înalta judecătoare, când a citit documentul trimis de Inspecția Judiciară ! Document care este datat nici mai mult, nici mai puțin decât 19 decembrie 2019, iar noi suntem abia în ianuarie, la început de an, nu la sfârșit de an !!! O fi crezut că a venit Moș Crăciun mai devreme, dar mai degrabă cred că venise Moș Gerilă!

Tot în luna ianuarie 2019, aceeași instituție, Inspecția Judiciară, a declanșat și acțiunea disciplinară față de procurorii care lucrau la Dosarul 10 august-Piața Victoriei. În acest dosar se pare că minunea cercetărilor a ținut mai puțin de  șase luni, iar românii care sperau că Justiția va face lumină în acest dosar, ținând cont de evenimentele grave întâmplate și de numărul mare de victime care au depus plângeri la Parchetul Militar, își pierd speranța și cred tot mai mult că vinovații adevărați vor scăpa nepedepsiți ca și în alte dosare grele, care trenează de zeci de ani. Deocamdată, nu știe nimeni ce se va întâmpla în Dosarul 10 august, dacă se vor mai face cercetări și ce procurori se vor mai ocupa, dacă are cineva curajul să o facă, să îi aducă în instanță pe vinovați și dacă se va face sau nu dreptate.

Astfel, căutând pe site-ul Inspecției Judiciare un comunicat, o informare, o știre privind declanșarea acțiunii disciplinare față de procurorii militari care fac cercetări în Dosarul 10 august-Piața Victoriei, comunicat pe care nu l-am găsit, de altfel, am dat peste un alt comunicat, care mi-a atras în primul rând atenția prin data la care a fost emis!!!
Priviți data acestui document emis de Inspecția Judiciară și judecați, ce părere aveți? Eu am numărat lunile anului abia început, 2019 și încă nu am ajuns în decembrie. Oricum aș număra, tot nu am ajuns în decembrie 2019!!!
Cum o fi ajuns, însă, Inspecția Judiciară în 19 decembrie 2019???!!!

”Comunicat de presă EXERCITARE ACŢIUNE DISCIPLINARĂ
Bucureşti, 19 decembrie 2019 – Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Iulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu și nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. f) și o) din Legea nr. 303/2004.”...http://www.inspectiajudiciara.ro-Comunicate de presă.

Acum, nu știu dacă în cazurile când documentele sunt datate greșit acestea mai sunt valabile, dacă se pot rectifica și se emit alte documente scrise corect, dacă mai sunt sau nu luate în considerare ori pot fi contestate într-un fel sau altul ? Ce efecte juridice produc ? Dacă nu mă înșel, acum câtva timp, a avut loc o întreagă dispută între ministrul Justiției, Tudorel Toader și procurorul general Augustin Lazăr pe marginea unor documente datate greșit.

Pe de altă parte însă, mersul justiției în România șchioapătă din ce în ce mai tare, stârnind numeroase nemulțumiri și proteste venite atât din partea opiniei publice, din partea societății civile, din partea oamenilor politici și a legiuitorilor, din partea magistraților, care acuză tot felul de presiuni și ingerințe ale politicului. Și victimele legilor strâmbe protestează, dar nu sunt băgate de nimeni în seamă. Ca să nu mai vorbim despre valul de critici venit din partea oficialilor UE.

Din păcate, la ora actuală, cetățenii de rând sunt îngroziți de valurile de infracționalitate, criminalitate, tâlhării care nu încetează să terorizeze societatea  românească, în timp ce autoritățile nu găsesc soluții credibile și eficiente pentru diminuarea fenomenului. Cum trăgea semnalul de alarmă un judecător, afirmând că, în ultimul timp, ajung tot mai puține dosare penale în instanțele de judecată, în timp ce la secțiile de poliție se adună tot mai multe plângeri ale românilor victime ale infracționalității în creștere.

Dar cine stă să numere plângerile de la Poliție, câte sunt, ce infracțiuni reclamă, cum sunt rezolvate, în cât timp, câte dintre ele ajung în instanțe și câte se clasează cu autor necunoscut ? Cert este că majoritatea cetățenilor a ajuns să se teamă de infractori atât pe stradă, cât și acasă, în mijloacele de transport, în școli, în locurile publice!
-------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu