joi, 21 februarie 2019

România, la răscrucea democrației



Cum poți pierde alegerile chiar dacă ți-ai câștigat electoratul


În prezent, majoritatea românilor, fie că trăiesc în țară sau în diaspora, trăiesc stări diferite, diametral opuse, radicale. Pe de o parte sunt disperați, apăsați, rezistă tot mai greu, supraviețuiesc la limită situației dezastruoase din țara în care moartea și injustiția au ajuns la ordinea zilei, permanentizate de o clică de politicieni pătați care au luat țara ca pe propria lor moșie. De partea cealaltă, foarte mulți români trăiesc iluzia speranței, cu visul unor schimbări majore în urma unor alegeri care le vor influența soarta atât lor, cât și direcției în care o va apuca România în viitor.

Marile temeri ale puterii politice actuale și acoliților penali ai acesteia sunt arhicunoscute și etalate tot mai pregnant pe măsură ce ne apropiem de seria de alegeri care urmează pentru România, începând cu luna mai. Teama de a pierde puterea, teama de a-și pierde imunitatea, libertatea și averile în cazul celor acuzați de corupție, teama de a-și pierde privilegiile, teama de a da socoteală cu adevărat pentru faptele ilegale și imorale comise, teama de a respecta regulile într-un stat de drept cu adevărat, teama de a fi victimele propriei incompetențe și iresponsabilități.

Acestea sunt principalele frici, vulnerabilități, dar și multe altele conexe unui stat corupt, mafiot, acaparat democratic, prin alegeri libere, necontestate, de către puterea actuală, profitând de naivitatea, prostia și opțiunile unui electorat minoritar la nivel național, dar majoritar prezent la urne. Toate aceste temeri își pun pregnant amprenta pe comportamentul, acțiunile, faptele puterii politice, iar ele se amplifică pe măsură ce restul electoratului nemulțumit de guvernarea dezastruoasă și subordonarea justiției, își manifestă tot mai vehement dorința de schimbare la alegeri.

Sunt manifestări tot mai radicale pentru schimbări majore la vârful puterii politice și al guvernării, coroborate cu apariția unor forțe politice noi, de opoziție, care se pronunță categoric împotriva corupției. Partide recent înființate care, în ciuda greșelilor ce le comit, prind tot mai mult în rândurile electoratului, în special încercând să atragă marea masă de votanți care au absentat de la urne la alegerile trecute. Dinamica scenei politice românești este una febrilă, prin creșterea dorinței de schimbări majore, pe fondul revoltei tot mai vocale față de situația în care a ajuns România astăzi, fiind practic împinsă către anarhie, spre a putea fi mai bine controlată de forțele răsăritene, antidemocratice, antioccidentale.

Pe de altă parte, noile partide politice năzuiesc să acceadă la putere și să fie parte din Parlamentul European, mizând tocmai pe aversiunea majorității nemulțumiților față de puterea actuală. Unii cred ei, simt deja în nări mirosul victoriei și își fac planuri despre ce vor face și vor drege când vor ajunge la putere. Jubilează chiar înainte de începerea meciului! Putere care acum, este un fel de Fata Morgana, ispititoare și înșelătoare, care îi poate distruge pe marii candidați chiar înainte de a fi aleși.

Campania electorală a început deja. În timp ce partidele la putere au problemele lor cu țara, cu românii, cu Europa și valorile occidentale, dar și o luptă intestină pentru influența în propriile formațiuni, partidele noi, mici, crude, nerodate și neerodate, au declanșat procesele de alegeri ale propriilor candidați și foarte important, campania pentru strângerea de semnături, fără de care nu pot participa la alegeri.

Doar că în toată această sarabandă, când unii se văd dinainte câștigători dar nu sunt încă, un lucru esențial trebuie să fie tratat prioritar ca să poată fi făcute schimbări majore în România și îndreptarea definitivă a căruței acesteia către democrație și valori democratice reale și nu întoarcerea la dictatură. ALEGERILE! Scrutinele sunt esențiale și trebuie să fie cu adevărat libere. Trebuie acordată o atenție foarte mare nu doar organizării, ci mai ales prevenirii fraudelor electorale!

Degeaba ai un electorat care te simpatizează înainte de alegeri, fie că sunt cetățeni care au absentat la alegerile trecute, fie că sunt oameni nemulțumiți care aleg să voteze altfel decât înainte, fie că sunt tineri ce vor vota pentru prima dată în viața lor, dacă nu reușești să convingi această masă de oameni și, în special, să faci totul ca alegerile să se desfășoare corect, democratic, nu ai câștigat nimic.  Trebuie să previi cât poți de mult fraudarea, dar și manipularea votanților.


Este posibil ca din cauza nemulțumirilor populare și a situației grele în care se află România, anumite forțe politice, în special cele de la putere care pierd teren electoral pe zi ce trece, să apeleze la mijloace ilegale pentru a câștiga alegerile. Iar acest lucru nu ar fi o noutate, o premieră, știut fiind faptul că precedentul există. Avem condamnați penali definitiv pentru fraudarea alegerilor trecute, iar unul dintre acești condamnați este chiar marele demnitar de stat și de partid, Liviu Dragnea! Iar comportamentul unor aleși actuali, penali, care au în prezent imunitate în fața justiției, fac și legi antidemocratice în parlament sau guvern, ne face să credem că vor folosi orice mijloace, fără scrupule, pentru a-și atinge scopurile, scopul principal fiind acela de a câștiga alegerile.

De aceea, cred că cea mai mare atenție și îngrijorare trebuie să fie acordate organizării corecte și prevenirii fraudelor electorale. Altfel, degeaba s-au înființat partide noi, degeaba au intrat și intră oameni tineri, nepătați, cu bune intenții, în politică, degeaba se primenește clasa politică, degeaba se manifestă tot mai mulți români pro democrație, împotriva corupției, dacă există posibilități de manipulare a electoratului și de fraudare a alegerilor.

Nu-i suficient ca puterea actuală să se erodeze singură din cauza prostiei, incompetenței și a intereselor oneroase, dacă alegerile nu vor fi cu adevărat libere și nu vor aduce în fruntea țării oamenii cu adevărat onești, valoroși, educați, bine intenționați și nepenali!

Fără corectitudinea alegerilor nu vor exista schimbări majore în viața românilor, iar căruța României va fi împinsă cu totul în râpa dezastrului.

---------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu