joi, 7 martie 2019

Proteste cu bețe în roți


Ce ne transmite tabloul magistraților care doresc o justiție liberă și independentă



În primele luni ale anului în curs, pe lângă o mare parte a românilor din țară și diaspora, o majoritate educată a opiniei publice, pe lângă o parte a studenților, a universităților, o parte a artiștilor, pe lângă organizații civice, neguvernamentale și simpli cetățeni, au ieșit în stradă, în premieră, o parte reprezentativă a magistraților! Ei însuși lucrează în sistemul de justiție. Procurori, judecători și alte categorii de angajați din domeniu, au ieșit în fața instituțiilor în care lucrează pentru a protesta vehement față de adoptarea legilor strâmbe și, în același timp, manifestând pentru o justiție liberă și independentă, care să nu fie afectată de nici o influență sau control politic ori de altă natură.

De-a lungul deceniilor scurse de la căderea regimului comunist au fost an de an, proteste și revendicări diverse ale românilor în stradă, începând de la revendicări sindicale și ajungând până la drepturi și libertăți fundamentale, democratice. Dar ca în ultimii ani, culminând cu anul 2018, n-au fost niciodată atâtea proteste și manifestări pro justiție liberă și independentă, în toată istoria de 100 de ani a României!

S-a ajuns la aceste manifestări fără precedent din cauza legiferărilor proaste, cu dedicație, atât ale majorității parlamentare, cât și a guvernării ultimilor ani, care încearcă subordonarea totală a justiției și instaurarea dictaturii penalilor! Astfel, reacțiile societății civile și ale unei părți a specialiștilor în domeniu sunt firești față de conducerea politică a României actuale.

Dar, nu putem să nu remarcăm și este vizibil cu ochiul liber de către oricine, din rândul magistraților care protestează, mulți sunt tineri, în contradicție cu majoritatea celor trecuți de 50 de ani, care se situează de cealaltă parte a baricadei. Aceștia din urmă, nu doar că nu protestează față de încercările de subordonare  totală a justiției, ci chiar consideră că lucrurile actuale, modificarea legislației în domeniu este pe calea cea bună!!! Mai mult, unii dintre acești magistrați afișează și acționează fățiș pro puterea politică actuală și îi amenință pe colegii lor mai tineri care sunt împotrivă și ies în stradă, cu repercusiuni și consecințe!!!

Privind tabloul protestelor magistraților, observăm că în comparație cu manifestările pro justiție liberă și independentă, există mai puține mesaje privind curățarea justiției de corupție! Am văzut mai puține mesaje explicite privind eliminarea mafiei din justiție, precum ”Afară cu mafia din Justiție!” Dar acest lucru nu înseamnă că protestatarii nu doresc o justiție curată, ci ne transmite faptul că încă sunt intimidați, încă se fac presiuni asupra lor! Este extrem de evident acest lucru și se vede și din cum merg cercetările în zona procurorilor și cum se derulează procesele în sălile de judecată, încercându-se, în multe dosare de corupție și nu numai, să se tergiverseze, să se amâne, să se spele, să se ajungă la termene de prescripție sau chiar de achitări și închideri de dosare!!!

Este o realitate evidentă, care nu poate fi negată și care duce la stări de incertitudine și mai ales decredibilizare și afectare gravă a imaginii justiției românești. S-a ajuns aici și pe fondul nesoluționării unor chestiuni mai vechi dar importante, cum ar fi arhiva SIPA. Există încă suspiciuni mari că în zona justiției există ”acoperiți”, sunt percepții că unii magistrați, fie procurori sau judecători, sunt controlați, păpușați, manipulați și chiar șantajați din diverse zone, în special din zonele de ”intelligence” și din spectrul puterii politice.

Tocmai această situație face ca protestele tinerilor magistrați pentru o justiție liberă și independentă să pară că au frâna trasă, frână ținută de unii colegi de-ai lor mai în vârstă, cu experiență, influență și funcții în sistem, care, la rândul lor, sunt supuși suspiciunilor de a fi controlați de forțe ostile unei justiții curate.
Cu toate acestea, sunt tot mai mulți magistrați ce își asumă riscurile de a suferi consecințe și ies disperați în stradă, nu doar tineri, în ciuda amenințărilor și presiunilor la care sunt supuși. Aceștia au înțeles că pasivitatea este la fel de gravă ca și corupția, iar mersul lucrurilor i-a împins și îi determină să ia atitudine și să apeleze la proteste tot mai radicale pentru ca lucrurile să intre pe făgașul normal al unui stat de drept. S-a ajuns atât de departe cu subordonarea justiției, încât starea de fapt nu mai poate fi suportată de o mare parte a românilor, simplii cetățeni, dar și o majoritate a unor categorii socio profesionale chiar din domeniu.

Astfel, scindarea nu este doar în rândul opiniei publice, ci și în alte domenii de activitate, în special în rândul magistraților care sunt pro și contra justiției libere și independente!
---------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu