joi, 4 aprilie 2019

Dansul ”dracilor roșii”


Ce putem face să-i exorcizăm


La noi, în România, există o vorbă din popor, ”Când toată lumea îți spune că ești beat, trebuie să te duci la culcare!” Dar cine mai ține cont acum, de proverbele, de zicalele cu tâlc, transmise prin înțelepciunea populară, tocmai pentru a atrage atenția asupra unor lucruri și comportamente grave. Parafrazând, de câtva timp, conducerii politice a țării noastre toată lumea civilizată, democrată, inclusiv o mare parte a propriului popor îi solicită, îi strigă vehement, protestează în stradă și îi cer în permanență, ca justiția să fie lăsată liberă și independentă. Să nu se mai dea legi pe genunchi, prin care justiția să fie pusă sub control politic, iar infractorii să nu mai poată ajunge la putere, ci la pușcărie!

Degeaba! Dacă țipă poporul în stradă, este tratat cu violență! Și că tot a fost ziua Jandarmeriei Române, îi doresc la mulți ani doar dacă se depolitizează complet și revine la misiunea ei primordială de a fi în slujba cetățenilor, nu a infractorilor! Țipă o parte a magistraților, în special cei tineri, sunt tratați cu amenințări și repercusiuni în loc de dialog! Țipă societatea civilă, este ignorată! Țipă Europa, partenerii strategici, investitorii, mediul de afaceri, toți sunt repeziți de putere, de Vasilica, șefa guvernului, care se răstește la Parlamentul European, la reprezentanții ambasadelor, care au avut obrăznicia să se bage în treburile interne ale României!

Degeaba li se atrage atenția puternicilor zilei că promisiunile și măsurile lor populiste n-au susținere în economie și buget, că ei fac tot ce vor, angajând credite mari pentru a ieși din datorii, dar mai mult îi înglodează pe românii plătitori la buget! Degeaba li se transmite zilnic să nu mai fure banii românilor, că ei rad tot din orice sector de activitate pot fura!

Degeaba ne avertizează aliații noștri principali, americanii, că pericolul cel mare vine de la Răsărit, că puterea noastră actuală, roșie, își ia lumina tot de acolo! Degeaba sunt avertizați că democrația noastră și așa vai mama ei, este în pericol, că talibanii noștrii tot spre dictatură îndreaptă căruța României, înainte de a o răsturna în șanț, definitiv!
În locul unei situații de dialog, de dezbatere, de construcție politică, de dezvoltare, de căutare de soluții pentru rezolvarea problemelor, în România se accentuează pozițiile de radicalism între tabere. Nici măcar nu se mai mimează comportamentul civilizat, că de bun simț ce să mai vorbim! Nu mai departe de săptămâna aceasta, am văzut în Parlament, forul suprem al țării, războiul taberelor dintre putere și restul lumii. Și în loc de dialog, am avut parte de discursuri la fel de radicale, de populiste, de imature la toți actorii prezenți: majoritate, opoziție, președinte!

Toată lumea se află în campanie electorală, iar această stare de fapt, febrilă, dezvoltă dialogul surzilor. Nici măcar nu mai putem vorbi de celebra zicală ”Câini latră, ursul merge!” Acum, ursului care fură și face prostii, nu doar că nu-i e frică, dar mai dă și cu pietre, atacându-și acuzatorii.

În ”Grădina Maicii Domnului” pare că Scaraoțchi a pus stăpânire pe tot și toate și joacă țonțoroiul, făcându-și fără frică de cap! Cât va mai ține dansul dracilor numai Dumnezeu ar putea ști și poate că doar el ar putea pune lucrurile în ordinea lor firească, legală, morală, creștină. Sau o ”opțiune nucleară”, ferească! Dar cum la noi mai există o vorbă de duh care zice că ”Până la Dumnezeu te mănâncă sfinții!”, rămânem doar cu credința și speranța că lucrurile se vor schimba. Numai că nici marile schimbări și nici marile speranțe politice care vor și ele să ajungă la putere, nu par ce se vor a fi, ci mai degrabă niște amăgiri și dezamăgiri crâncene.

Ce ne rămâne de făcut în situația aceasta? Să punem mâna pe furci și topoare, adică pe ștampilele votului la urne, să trimitem ursul la plimbare și pe Scaraoțchi și ai lui acolo unde le este locul, la pușcărie, pardon Talpa Iadului! Doamne, iartă-mă, că suntem în Postul Paștelui! Dar cine mai ține post cu adevărat în ziua de azi, în România.
Dar pe cine punem în locul dracilor roșii la putere?
----------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu