joi, 13 iunie 2019

Consecințele moțiunii de cenzură



Și dă-i și promite, negociază și dă-i și numără


După cum se desfășoară lucrurile pe scena politică românească, pare că este greu dacă nu chiar imposibil ca macazul puterii să fie schimbat cu adevărat înainte de alegerile anticipate, dacă acestea vor avea loc, sau mai sigur, înainte de alegerile parlamentare de anul viitor. Până atunci, aparențele și circul nu vor schimba nimic, iar scena parlamentară va avea aceiași triști actori politici cu care ne-am obișnuit deja, jucând în piese tragicomice.

Între timp, în funcție de prestațiile și evoluțiile actorilor politici parlamentari și neparlamentari, mai noi sau mai vechi, este posibil ca și entuziasmul electoratului să scadă și să se producă schimbări de opțiuni la urne.

Imediat după alegerile din 26 mai, au apărut discuții intense în mediul politic privind necesitatea demolării Guvernului Dăncilă printr-o moțiune de cenzură, care să fie votată în Parlament. Incompetența și toxicitatea actualului guvern sunt dovedite din plin, zi de zi, așa că nu se mai pune problema discuției înlăturării sale. Problema principală însă, este că actuala opoziție parlamentară actuală nu are nici o șansă să adune voturile necesare pentru a da jos actualul executiv! Din păcate, de circa 1 an de zile încoace, destui naivi au sperat și au crezut că vor reuși să treacă o moțiune de cenzură în Parlament, dar ei nu au reușit nici măcar să obțină demisia lui Meleșcanu sau ridicarea imunității lui Tăriceanu.

Impotența opoziției parlamentare este dovedită până în prezent, nemaivorbind că din rândul ei s-au arătat mereu destui parlamentari trădători, care au votat cu frăția puterii! Cu toate acestea, rezultatele alegerilor i-a făcut pe așa zișii mari câștigători, PNL, să creadă că șansele lor de a dărâma guvernul sunt tot mai mari. Și au început să-și facă zilnic, calcule cu numărul de voturi sperate. Și dă-i și numără, cinci de la prefectură, două de la poliție, nouă de la școala de fete...Tot nu ieșeau la număr voturile necesare trecerii moțiunii de cenzură!

Dar numărătorile voturilor mereu în defavoarea lor nu i-au descurajat pe peneliști. Au trecut la munca de convingere și atragere a voturilor din coaliția puterii: de la PSD, foștii aliați useliști, mizând că mulți dintre aceștia, simțind că le fuge scaunul puterii de sub ei, vor trece în barca penelistă; de la ALDE, care au pierdut alegerile în 26 mai, dar dornici să rămână la ciolan; de la UDMR, căreia i-a trecut glonțul pe la ureche, dar care s-a salvat ca prin minune cu voturile maghiarizate din zonele netradiționale ale electoratului lor obișnuit; de la minorități; de la Pro România lui Ponta, partid pe val întărit și de traseiștii din PSD!

Negocieri, promisiuni, alianțe secrete, înțelegeri, compromisuri! Și dă-i și numără din nou la voturi PNL! Tot nu iese numărul necesar! Tot pierzător! Pentru mai toți care își doreau să treacă moțiunea, cu cât se fac eforturi mai mari, cu atât șansele de câștig par la fel de mici!

Cui folosește însă, în final, această tevatură a PNL-ului în condițiile în care toate numărătorile nu ies pe plus? În primul rând PSD, care este mai puternic, mai curat și mai uscat după înlăturarea marelui șef și a unora dintre acoliții lui din guvern! Dar, mari câștigători sunt și trădătorii din partea puterii, traseiștii, care și-au negociat noile poziții, funcții, privilegii în cazul în care propriul partid pierde. E clar că toți parlamentarii din coaliția puterii actuale care negociază cu PNL, negociază privilegii, nu principii! Pe ei îi interesează mai puțin de România și mult mai mult de păstrarea ciolanului sau obținerea altuia mai gras.

De asemenea, trecerea UDMR în tabăra opoziției este câștigătoare pentru aceasta, după momentele dificile din alegeri și după evenimentele din Valea Uzului.

Toată tevatura cu depunerea moțiuni și a aranjamentelor politice ale PNL, cu negocierile și promisiunile făcute, în condițiile în care moțiunea de cenzură nu va trece vor avea consecințe negative asupra unei bune părți a electoratului penelist, care va percepe toate aceste acțiuni ca pe o nouă înțelegere de tip USL. Și astfel, PNL în loc să își mulțumească electoratul care l-a adus pe cai mari, în loc să se reformeze și igienizeze, pare că se reîntoarce la vechile năravuri și prietenii toxice! Și, după negocieri, indiferent de rezultatul moțiunii de cenzură, mai ales dacă aceasta ar trece, aproape imposibil, PNL-ul va trebui să-și răsplătească aliații care au trădat tabăra puterii actuale!

Ce schimbare mai este aceea când într-un nou guvern ai avea numeroși traseiși și fripturiști, oameni și partide care au mai fost la putere, politicieni vopsiți sau penali, toxici, compromiși, care să facă tot ei jocurile împreună cu o sumă de prieteni peneliști? Nu înseamnă și o trădare a propriului electorat căruia i se va eroda încrederea în marele partid liberal și își va schimba opțiunile la următoarele alegeri? Oamenii vor fi iarăși foarte dezamăgiți și trădați de aleșii cărora le-au acordat încrederea la urne!

Pe de altă parte, în condițiile date, este de înțeles punctul de vedere al Alianței USR PLUS, care a anunțat că nu este dispusă să participe la guvernare înainte de alegerile anticipate.

După cum se desfășoară lucrurile pe scena politică românească, pare că este greu dacă nu chiar imposibil ca macazul puterii să fie schimbat cu adevărat înainte de alegerile anticipate, dacă acestea vor avea loc, sau mai sigur, înainte de alegerile parlamentare de anul viitor. Până atunci, aparențele și circul nu vor schimba nimic, iar scena parlamentară va avea aceiași triști actori politici cu care ne-am obișnuit deja, jucând în piese tragicomice. Între timp, în funcție de prestațiile și evoluțiile actorilor politici parlamentari și neparlamentari, mai noi sau mai vechi, este posibil ca și entuziasmul electoratului să scadă și să se producă schimbări de opțiuni la urne.
Oricum, vacanța parlamentară este aproape, iar după moțiunea de cenzură aproape sigur reglementările legislative vor fi doar la mâna ordonanțelor de urgențe, care nu se știe ce surprize neplăcute ne vor mai rezerva.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu