joi, 4 iulie 2019

România își distruge cea mai importantă și valoroasă resursă


După generațiile de sacrificiu, avem epoca generaților pierdute


Vedem tot mai mulți absolvenți care nu știu să scrie corect, dar nici măcar nu se pot exprima cât de cât coerent, inteligibil, românește! Ultimul exemplu recent, care mi-a rămas în minte, este al unei adolescente la Bacalaureat, anul acesta: la întrebarea ce va face după liceu, aceasta a răspuns dezinvolt: ”Mă angajez la Qatar!!!” Cum la Qatar, păsărică la Qatar? La liniile aeriene qatareze.

În ultimii 30 de ani, în România aproape că a devenit o tradiție, ca în timpul examenului așa zis al maturității adolescenților-Bacalaureatul-să fie vânate ”perlele” tinerilor înscriși la examen. Sunt vânate atât de unii profesori, dar mai ales de presă care le prezintă mai mult ca pe niște știri amuzante decât ca pe o situație îngrijorătoare a dezastrului în care a ajuns învățământul românesc! Și pentru mulți tinerii absolvenți de liceu a devenit un fel de modă să-și epateze, mai ales în fața camerelor de televiziune și la interviuri, dezinteresul pentru școală, lipsa de pregătire, de educație, incultura, prostia și restul chestiilor negative care-i caracterizează!

Dar nu despre aceste noi tradiții, mode și tendințe ale absolvenților de liceu vreau să atrag atenția, deoarece ele sunt cvasi cunoscute de toată lumea și pare, din păcate, că nu mai interesează pe nimeni cauzele, analizele și problemele sistemului național de educație. Știm cu toții că sunt foarte grave și nu trebuie ignorate, dar cred că mult mai importante și mai îngrijorătoare sunt problemele tinerilor după ce trec momentul Bacului sau al sfârșitului unor cicluri școlare de către tinerii care nu ajung la examenul maturității. Sunt corelate între ele.

Ci despre generațiile de copii irosite, pierdute aproape ireversibil! Sute, mii sau poate chiar zeci de mii de copii români, mulți dintre ei cu un potențial imens de dezvoltare, intelectual, talentați, supradotați, dar ignorați, neajutați, needucați, al căror viitor este incert sau distrus deja! Copii care dacă ar fi avut șansa să trăiască într-o țară normală, într-o societate normală, într-o familie normală, într-un sistem de educație care să-i ajute, să-i educe firesc, să-i dezvolte, sigur ar fi avut un cuvânt greu de spus în și pentru România. Nativ, copiii români au calități intelectuale bune, unii chiar foarte bune, talente frumoase, capacități de asimilare, de integrare, socializare și dezvoltare, de performanțe, sunt inventivi, creativi, dar dacă sunt ignorați se pierd. Cine știe câte generații de tineri s-au pierdut în ultimii 30 de ani? Sau ce ar fi putut face ei pentru țară dacă ar fi fost educați și ajutați să-și pună în valoare calitățile native?

În România, fenomenul generațiilor de tineri irosite se vede cel mai bine la sfârșitul ciclurilor școlare anuale, când se intră în vacanță! Atunci, cum este și cazul în această perioadă de timp în care ne aflăm, îi întâlnim, îi vedem cel mai bine pe tinerii, pe copiii debusolați. Fără rost, cum se zice pe românește. Copii care par de capul lor, care nu-și găsesc locul. Ei sunt stridenți, epatanți, atrag atenția prin modurile de manifestare, exprimare, comportament! Pe ei pare să-i intereseze doar modul în care să iasă în evidență și aproape deloc comportamentul huligan, imoral, antisocial și chiar infracțional!

Este momentul când mulți copii cu potențial nativ bun, neajutați, o apucă razna. Nu știu ce să facă, cum să-și trăiască viața, nu văd nici o speranță la orizont! Unii chiar dacă provin din familii cu o stare materială foarte bună sau decentă, dar mai ales cei din familii dezbinate ori fără familii, cum sunt mulți mai ales cei proveniți din orfelinate, merg pe calea pierzaniei. Fie că intră în diverse grupuri infracționale, iar la acest capitol ”piața muncii” a fost dintotdeauna generoasă în oferte, fie că pleacă de capul lor pe străzi, prin alte locuri și zone ce le percep atractive, dar în realitate sunt extrem de toxice și nocive, fie că dezvoltă voit, strident comportamente și limbaje imorale și ilegale.

Îi vedem și întâlnim peste tot: în marile orașe-în parcuri, pe străzi, în mijloacele de transport în comun, în piețe, peste tot în locurile publice. Atât ziua cât și noaptea! Unii sunt curați, au bani, alții sunt mizerabili, îmbrăcați sumar. Urlă, țipă, vorbesc urât, înjură, amenință, scuipă, fac scandal, fac mizerie peste tot, fură distrug bunuri! Prostituția este o arhicunoscută și veche cale a pierzaniei urmată de multe fete. Mulți sunt beți, fumează diverse, sunt drogați ori sub influența substanțelor pe care le consumă! Și în mediul rural vedem, intrăm în contact fără să vrem cu generația tinerilor irosiți, pierduți! La o simplă trecere cu mașina prin sate, îi vedem mai tot timpul sprijinind porțile crâșmelor sătești, cu sticlele și țigările în mâini, pe drumuri clătinându-se și chiar în șanțuri căzuți! Devin pericole publice beți sau drogați la volan!

Pe nimeni nu interesează ce se întâmplă cu acești copii, cu atât mai puțin pe autorități, pe stat, pe legiuitor, pe societate! Ba, chiar, tinerii ajunși la vârsta votului sunt folosiți ca masă de manipulare politică din partea politicienilor și mai marilor țări. Sunt interesanți și importanți doar atunci când sunt duși la diverse mitinguri , să fie la număr și să strige ce li se spune, dar în special la urnele de votare, să voteze cum li se cere! În rest, sunt neinteresanți, etichetați drept paria societății și tratați în consecință!

Generații după generații de tineri români, de copii, pierdute! Unii dintre ei o apucă de la o vârstă fragedă pe calea infracțională, ajung să înfunde periodic penitenciarele. Cu timpul devin recidiviști incurabili! Și, ce-i mai grav de atât, mor de tineri! O realitate cruntă, dar adevărată! Se întâmplă în România actuală! Aici unde se vorbește mult despre viitor, despre copiii, despre oameni, dar nu se face mai nimic pentru ei! Avem o valoare inestimabilă, o resursă umană pe care alte țări nu o au, dar pe care în loc să o valorificăm o ajutăm să se piardă!
------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu