joi, 15 august 2019

Marea schimbare la față a Jandarmeriei Române


 Ce a fost și ce a ajuns

Firesc, oamenii au fost și sunt încă foarte revoltați de ceea ce s-a întâmplat, încât unii au cerut chiar desființarea Jandarmeriei, uitând că aceasta este o instituție extrem de importantă pentru siguranța și ordinea publică din România!  

O instituție care încă de la înființarea ei, în perioada interbelică, impunea respect în rândul populației și mai ales, constituia un factor de siguranță publică. Pe vremea aceea, exista și jandarmeria rurală, care era un factor de stabilitate în zona aferentă. Și acum, în special în condițiile de creștere a infracționalității, pe fondul deprofesionalizării Poliției Române, avem mare nevoie de o jandarmerie rurală, care să contribuie la asigurarea liniștii și ordinii publice în mediul rural. Logic, Jandarmeria Română nu trebuie desființată, ar fi o mare prostie, ci reformată, restructurată din temelii, curățată de corupții care afectează grav instituția, scoasă de sub influența mafiei politice, profesionalizată și pusă în slujba cetățenilor și a poporului român, conform menirii ei și legilor în vigoare!

Iată ce scriam pe data de 12 august, 2018: ” Cât timp am fost în Piața Victoriei, până la orele 23.00, nu am văzut nici o provocare, nici un motiv de violențe. Singurele lucruri neînțelese au fost atacurile cu gaze ale Jandarmeriei împotriva mulțimii pașnice!!! Reacția mulțimii la adresa jandarmilor s-a manifestat prin scandările "Jandarmeria apară hoția!" și "Criminalii!" Grav! Foarte grav! Acum, la televiziuni se vorbește de violențe!” Despre aceste violențe, fără precedent în țara noastră până la acea dată, s-a vorbit apoi în toată lumea ! Opinia publică internațională a fost oripilată de ceea ce a putut să se întâmple în România, când mii de oameni, femei, copii, bărbați, bătrâni, fără deosebire, prezenți la o manifestație pașnică împotriva corupției și a puterii politice, au fost gazați, bătuți, alergați, hăituiți de către forțele de ordine reprezentate de Jandarmeria pregătită dinainte, înarmată până în dinți, care primise ordin politic de represiune a protestatarilor!

După grozăvia din 10 august 2018, s-a deschis dosarul de cercetare penală numit generic Dosarul Piața Victoriei, dosar în care timp de 1 an de zile nu s-a reușit să se facă lumină asupra violențelor, cu atât mai puțin dreptate, iar responsabilii pentru represiunea și gazarea manifestanților nu au răspuns încă în fața legii pentru faptele lor. Nici cei din cadrul forțelor de ordine ai Jandarmeriei Române, dovadă că aceiași șefi sunt încă pe funcții chiar dacă au mai fost rotiți între ei și cu atât mai puțin factorii politici care au dat ordinele la momentele respective! Opinia publică, cetățenii molestați, încă mai așteaptă și mai cer, din ce în ce mai dezamăgiți, Justiției Române să-și facă datoria cu onestitate și profesionalism și să facă dreptate în acest dosar, alăturat marilor dosare nerezolvate, precum : Dosarul Revoluției, Dosarul Mineriada și altele.

 Jandarmeria Română și-ar putea recăpăta respectul cetățenilor, prestigiul propriu, credibilitatea de care a avut parte înainte să fie folosită la cheremul puterii politice. Această importantă instituția și-a făcut treaba de-a lungul anilor, inclusiv în ani ”90 și 2000, când avea ofițeri competenți și profesioniști în conducere, nu era căpușată ca acum, nu era coruptă ca acum și nu era folosită de puterea politică drept o unealtă de represiune împotriva cetățenilor și a poporului român. Atunci beneficia de respectul și credibilitatea oamenilor, lucruri importante pe care acum le-a pierdut.

Dar, spre deosebire de Poliția Română, care este în colaps instituțional, nu același lucru se poate spune despre Jandarmerie, care are încă o doză importantă de profesionalism, resurse de restructurare și reformare într-un timp relativ scurt. Trebuie doar scoasă de sub influența mafiei politice și decăpușată de corupție !

Dovadă că această importantă instituție poate fi ceea ce trebuie, conform menirii ei și legilor în vigoare, stă și faptul că la ultimul mare miting a arătat o schimbare profundă prin atitudinea și respectul față de protestatari și cetățeni. Opinia publică în general și cetățenii care au manifestat pașnic în fața guvernului, au apreciat noua față a Jandarmeriei Române, care, are aceeași structură de comandă de anul trecut, acuzată de violențe, considerând-o o mare schimbare la față benefică pentru toată lumea!

10 august 2019-”Misiunea noastră este dialogul!”- anunța Jandarmeria Română prin purtătorul ei de cuvânt, necredibil, opinia publică, referindu-se direct la mitingul din din Piața Victoriei! Și, comparativ cu anul trecut, această instituție are aceeași conducere în ansamblul ei, doar că de data aceasta, ordinele puterii politice au fost total diferite și nu au vizat în nici un fel reprimarea mulțimii protestatarilor!

Eu cred că Jandarmeria Română ar fi trebuit sa înceapă dialogul, dacă vrea o interacțiune de bună credință cu cetățenii, astfel:
"Ne cerem scuze și vă rugăm să ne iertați pentru violențele de anul trecut! Vă asigurăm că ne delimităm de cei care sunt responsabili de violențe, de încălcarea legii și dorim ca Justiția să facă dreptate în Dosarul Piața Victoriei, 10 august 2018! Vă asigurăm că vom fi doar în slujba cetățenilor, a poporului român și nu în slujba mafiei politice!"

Și, oarecum surprinzător, dar de așteptat, a fost o manifestație pașnică, în spiritul și dorința majorității manifestanților și sub semnul dialogului anunțat dinainte de către forțele de ordine! Am văzut cetățeni dialogând intens cu jandarmii, am văzut oameni care îi priveau în ochi pe jandarmi, dar și pe unii, rarisimi, care îi provocau, le aruncau insulte și îi jigneau, fără să primească o ripostă, de data aceasta, din partea forțelor de ordine ! Am constatat că putem avea și o Jandarmerie Română civilizată, exemplară, care, de data aceasta, și-a respectat menirea și cetățenii care protestau pașnic. Nici nu aveam îndoieli că instituția în ansamblul ei, nu ar ști care-i este datoria și cum să își îndeplinească misiunile de asigurare a ordinii publice, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani de zile, când a fost subordonată mafiei politice, care au folosit-o ca pe o unealtă de represiune față de cetățenii ce își cereau drepturile constituționale. Și în ciuda deprofesionalizării parțiale a trupelor, prin corupția care a atins și această instituție la fel ca toate instituțiile importante ale statului român.

Cred cu tărie că avem nevoie de o Jandarmerie curată, depolitizată, profesionalizată, pusă în slujba oamenilor și nu a mafiei politice ! Și mai avem nevoie urgent, de o jandarmerie rurală, ca pe vremuri, care să aducă liniște și siguranță în mediul rural, unde infracționalitatea este complet scăpată de sub controlul unei poliții ca și inexistente!
------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu