joi, 8 august 2019

Nesiguranță și neîncredere! Corupție și incompetență



Instituție în colaps! Peștele de la cap se strică!

În această situație, în care siguranța și viața cetățenilor în spațiul public, dar și în mediul lor privat sunt puse în permanență în pericol, va fi extrem de greu de îndreptat lucrurile pe făgașul legilor. Chiar dacă acum ar veni o putere politică să reformeze din temelii instituția poliției, nu va putea realiza acest lucru peste noapte, chiar dacă ar dispune de toate resursele din lume. Restructurarea, eficientizarea, profesionalizarea și curățenia în Poliția Română va însemna un proces de durată, cu strategii inteligente, răbdare și muuultă muncă! Să sperăm că politicienii de la putere oricare vor fi aceștia, vor înțelege această urgență majoră și vor începe procesul reconstrucției Poliției Române și punerea acesteia în slujba legilor și a cetățenilor!

De mai multe luni, află despre mafia plagiatelor descoperite la unii dintre mai marii Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”, unde se pare că de-a lungul anilor a existat o întreagă epidemie a lucrărilor de doctorat plagiate! Cum a fost posibil acest lucru la o instituție care ar fi trebuit să fie un exemplu, un reper moral de cinste, corectitudine și respectare a legilor? Dar mai ales, cum a fost posibil ca șefi ai Academiei, prinși cu mâța în sac, să meargă într-atât de mult în pofida legii și să amenințe o jurnalistă cu moartea?

Din păcate, constatăm cu toții, în fiecare zi, degradarea Poliției Române și dezastrul din această instituție! Mă întreb foarte des și îi întreb și pe alții, oare ce învață studenții de la profesorii lor de la Academia de Poliție, acuzați de plagiat și de alte fapte grave? În spațiul public, se vorbește de o lipsă de polițiști absolvenți de academie, compensată cu angajări din surse externe, lucru care ar explica lipsa de profesionalism, de mentalitate și de atitudine procetățeni! Nu știu dacă este chiar așa, dar este clar că Poliția Română se confruntă cu o situație delicată chiar în interiorul instituției, iar consecințele se văd de la cel mai simplu polițist până la șefii cei mari!
 La unii polițiști există și o mare lipsă de umanitate, de înțelegere față de oamenii de rând! Păi cum s-ar explica atitudinea polițiștilor din Galați care priveau cu indiferență, fără să se implice în nici un fel la o fată care șiroia de sânge și era în stare de șoc? Chiar dacă nu ar fi fost oameni ai legii, cu atât mai mult că erau, văzând-o în starea în care se afla, o întrebau ce s-a întâmplat și încercau să o ajute. Orice om ar trebui să facă acest lucru atunci când își vede un semen în dificultate! Cum să înțelegem amenda dată de polițiști, în București, unei bătrâne de 81 de ani, care mergea încet și a prins-o semaforul pe culoarea roșie, pe trecere? Ce fel de oameni sunt acei polițiști, care în loc să o ajute și să-i înțeleagă bătrânețea, au amendat-o? Oare au vrut să-și facă planul la amenzi sau au făcut-o din prostie?

Atitudini disprețuitoare și batjocoritoare la adresa unor oameni necăjiți am văzut de multe ori de-a lungul timpului. Anul trecut, mergând la o secție de poliție din București, cu cineva să facă o reclamație, am văzut cu un polițist, care fuma în curtea instituției și și-a bătut joc o bătrână care fusese jefuită în tramvai, spunându-i batjocoritor, să se uite bine la el, că poate el este hoțul! Și polițistul de serviciu a trimis-o la plimbare pe femeia care plângea, zicând că nu-i de competența secției la care lucra! Tot anul trecut, o studentă a fost tâlhărită pe scările metroului, furându-i-se telefonul din mână! Fără să-și piardă cumpătul, tânăra a fugit după hoț, lucru care l-a făcut să-i dea telefonul și să dispară. Fata a chemat poliția prin 112. Polițiști au venit, au luat cunoștință de reclamație, s-au uitat pe camere video de la metrou, l-au văzut pe hoț, dar, chiar și așa, nici în ziua de azi nu l-au prins! Bomboana pe colivă, după aproape un an de la întâmplare, studenta a primit un plic de la poliție în care era înștiințată că nu au reușit să prindă infractorul!

Nu trebuie să generalizăm, însă, mai sunt și polițiști care, în ciuda dificultăților, încearcă să își facă datoria cu profesionism! Săptămâna trecută, în județul Ialomița, am fost oprit în trafic de o tânără polițistă pentru un control de rutină. S-a prezentat ca la carte, mi-a verificat documentele și mi-a urat drum bun! Dar, tot anul trecut, în județul Călărași, într-o zi de mare sărbătoare religioasă, nu mai știu care, pe la prânz m-a oprit un polițist, care părea de la postul din localitate. Fără să se prezinte, mi-a cerut actele, s-a uitat ca mâța în calendar în ele și mi-a spus că, în aceeași zi, m-a oprit dimineața în trafic și...eram beat la volan! Total fals, nu mai făcusem nici un drum cu mașina în acea zi și evident, nici nu băusem alcool. M-am uitat mai atent la polițist și el mi s-a părut a fi beat, era incoerent și abia se ținea pe picioare. I-am spus că greșește și m-a lăsat în pace.

Altă dată, într-o noapte, tot într-o zonă rurală, am fost oprit de un echipaj de poliție. Nu făcusem nici o abatere în trafic, dar polițistul încerca să îmi găsească ceva în neregulă și îmi sugera o mică atenție să mă lase în pace! Doar că în acest timp, pe sensul opus a venit un hârb de Dacie, al cărui șofer și companion erau foarte veseli și bine parfumați cu alcool. Au oprit și au început să strige la polițist în mod grosolan și batjocoritor, ca la o veche cunoștință și prieten! Văzându-i pe prietenii omului legii, l-am luat tare pe polițist, reproșându-i că pe mine încearcă să mă amendeze degeaba, pe când pe bețivii cu Dacia se face că nu-i vede! Surprins, a început să dea din colț în colț, dar neavând încotro, mi-a dat documentele și m-a lăsat să plec!

Cred că mai toți cetățenii au întâmplări diverse cu polițiștii și Poliția Română! Dar situația în care a ajuns această importantă instituție pentru ordinea și siguranța publică în ultima vreme, este fără precedent! Cu toții i-am văzut pe polițiștii care săreau gardurile, în cazul suspectului de crimă de la Caracal! Cu toții vedem aproape zilnic, reprezentanți ai sindicatelor, așa zis polițiști, dându-și cu părerea la televiziuni! În permanență aproape, vedem cu toții incompetența, corupția, prostia și politizare instituției!

Ca jurnalist, ani de zile am fost acreditat la Ministerul de Interne, implicit și la Poliție, dar niciodată n-am constatat o mai mare deprofesionalizare și dispreț față de cetățeni și legi! Iar principalii vinovați de dezastrul actual sunt politicienii care s-au perindat la putere de-a lungul anilor, indiferent de culoarea lor politică, demnitari care au politizat excesiv de nepermis instituția poliției, facilitând dezvoltarea fenomenului corupției și criminalității organizate, în loc să lupte împotriva acestora!
--------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu