joi, 3 octombrie 2019

De ce are nevoie urgent Poliția Română


Fenomenul infracțional, scăpat cu grijă de sub control

Crede cineva că răfuiala clanurilor interlope sub geamurile Parlamentului, ale SRI, ale Parchetului și ale câtorva ministere s-a produs pentru că nu avea poliția efective și mijloace materiale ? Nu ! Clar, nu ! Dacă seară de seară, noapte de noapte, în zonă se produceau evenimente ilegale sub ochii autorităților, iar acestea erau nebăgate în seamă, nederanjate, nu înseamnă că erau tolerate ? Poate chiar existau complicități între autoritățile de siguranță și ordine publică și infractori ? Au interesat pe cineva aceste aspecte până la producerea evenimentului care nu a mai putut fi ignorat la nesfârșit ?

Revenind la lipsa de mijloace răsinvocată, e clar că este o falsă argumentație. Până la un punct, hai, se constată cu ochiul liber și o insuficiență materială în dotarea Poliției Române, nu este de ignorat, dar nu este principala cauză de creștere a infracționalității. Ia să ne aducem aminte, la mitingurile din 10 august, atât cel de tristă amintire din 2018, cât și cel din 2019, Bucureștiul era înțesat de polițiști, jandarmi și alte forțe speciale din cadrul Ministerului de Interne. Atunci aveau resurse, când a fost ordinul să combată mitingurile care vizau puterea politică și legile antijustiție, iar când fenomenul infracțional se produce în stradă și vizează direct siguranța și ordinea publică, forțele de ordine nu mai au resurse, nici umane, nici materiale ?
Mai departe, la marile adunări electorale unde se perindau în toți anii, chiar anul trecut și anul acesta, marii lideri politici ai puterii, forțele de ordine au avut capacitatea și resursele să-și îndeplinească ordinele, chit că unele depășeau cadrul legal și erau la granița abuzurilor de putere ! Sau la meciurile de fotbal care adună zeci de mii de oameni, unde au resurse, mijloace și capacitatea să asigure siguranța și ordinea publică !

Cum pot să explice acest lucru cei din fruntea instituțiilor statului, dar și sindicaliștii polițienești, care parcă sunt plătiți doar să apară la televizoare și să repete la infinit placa lipsurilor de tot felul și să ceară bani de finanțare ? dar nu de explicații avem nevoie, ci de acțiune, implicare și eficiență din partea instituțiilor cu atribuții în domeniul asigurării liniștii și ordinii publice !
De ce nu spune nimeni nimic și despre modul cum se fac angajările în Poliția Română, cum se face educație în instituțiile de resort, cum se căpușează și se cheltuie banii alocați din bugetul de stat ?!!! Dar mai ales să curețe instituția de corupție și incompetență !

Cum să avem noi polițiști performanți, capabili, implicați când la vârful Academiei de Poliție, suspecți de plagiat, sunt puși sub acuzare pentru fapte grave ? ce învață studenții, viitori ofițeri de poliție, în această instituție ? Cum să aibă credibilitate poliția când angajați ai săi sunt suspecți și acuzați în spețe criminale : pedofilie, violuri ( în ultimul caz public, chiar acuze de viol din partea unui polițist asupra unei polițiste), consum de droguri, complicitate cu infractorii ? Cum să avem angajați ai Ministerului de Interne integri când ei sunt angajați de factorii politici pe considerente de aservire totală, când instituția este politizată și deprofesionalizată într-o proporție de neacceptat, când mulți sunt puși șefi fără nici un fel de merite în detrimentul celor care ar merita să ocupe aceste funcții pe bune, când de ani de zile, există cârtițe politice care numai patria nu o servesc ?!!!
Cum să ne mai minunăm că nu sunt înregistrate și prelucrate reclamații la cazuri grave, de răpiri, violuri sau alte infracțiuni de criminalitate, când în țară clanurile de infracționalitate lucrează mână în mână cu autoritățile statului ?!!!

Oare, nu acestea sunt printre principalele cauze pentru care credibilitatea și eficiența poliției sunt la pământ, iar fenomenul infracțional pune stăpânire tot mai mult pe România și nu mult invocatele lipsuri materiale și subfinanțarea instituțiilor care ar trebui să asigure ordinea și liniștea publică ? Păi, ce facem, tovarăși, dacă vă dăm crezare, că nu aveți resurse și de aceea nu vă faceți treaba și vă alocăm mai mulți bani, fără număr, pentru dotări și angajări, dacă în loc să deveniți eficienți, să diminuați și să țineți sub control criminalitatea, voi vă politizați mai tare, vă deprofesionalizați mai tare și deveniți instrumente de lucru ale infractorilor, care încep să vă controleze fără drept de apel ?

De ani de zile, de când infracționalitatea a început să fie scăpată de sub control, eu aș zice încurajată, de către instituțiile statului cu atribuții în privința asigurării siguranței și ordinii publice, drept răspunsuri, sunt acreditate niște argumente necredibile drept principalele cauze. Astfel, principalele cauze invocate la nesfârșit atât de factorii instituționali, cât și de responsabilii politici ai guvernărilor perindate până acum la cârma României, sunt : insuficiența numărului de polițiști și lipsa resurselor materiale, începând cu insuficiența finanțării și a dotărilor cu tehnică specifică activității polițienești.

Cu cât apare un nou eveniment infracțional de mare impact, cum a fost cel mai recent al răfuirii clanurilor interlope în centrul Capitalei, sub geamurile principalelor instituții ale statului român, soldat cu un mort și mai mulți răniți, care a îngrozit opinia publică, cu atât mai mult se strigă că forțele de ordine sunt insuficiente și nu au cu ce să combată fenomenul ! Lideri de sindicat polițienesc, deveniți de ani buni, vedete de televiziune, foști șefi și lucrători din poliție, actuali, politicieni, presa aceea care i-a știrile pe nemestecate și le propagă iresponsabil către opinia publică, toți aceștia ne spun zilnic aceleași lucruri : că infracționalitatea a scăpat de sub control și că nu există resurse pentru a putea fi combătută !

Ceea ce este aproape complet fals, chiar și la o simplă analiză a oricărui cetățean care trăiește în această țară, unde siguranța mersului pe stradă a devenit un risc evident pentru oricine. Ceea ce nu le place să spună stimabililor șefi de sindicate polițienești, șefilor mai mari sau mai mici din instituția pricipală care trebuie să asigure ordinea și liniștea publică și celorlalți care invocă la infinit lipsurile de tot felul, sunt cauzele principale care au dus la creșterea fără precedent a infracționalității în România : lipsa de profesionalism, lipsa de implicare, politizarea instituțiilor, corupția, managementul dezastruos, gestionarea iresponsabilă a banilor de la buget și, nu în ultimul rând, carențele legislative.

Dar se pare că nu interesează pe nimeni aceste cauze, analiza lor și adoptarea unor strategii, unor măsuri să eficientizeze activitatea instituțiilor menite să asigure ordinea și liniștea publică în țara noastră ! Cu decenii în urmă, prin anii 90, când proaspăt acreditat ca jurnalist la Ministerul de Interne, unul dintre miniștrii care conduceau această instituție, m-a invitat la o mică discuție, în care mi-a spus câ este mult mai important să dăm atenție cauzelor fenomenului infracțional și măsurilor de combatere a acestuia decât senzaționalului știrilor și evenimentelor criminale, care atrăgeau ca un magnet atenția publicului. Acum, este mult mai comod să dai vina pe lipsuri, scapi și de responsabilitate, dai frumos la televizor, te dai mare expert și cunoscător, propagi argumente false în loc să analizezi cauzele și să lucrezi continuu pentru combaterea infracționalității ! 

Astfel, practic, tolerezi sau chiar încurajezi infractorii !
--------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu