joi, 10 octombrie 2019

Mari oportunități ratate la moțiunea de cenzură



Politica legată puternic de caracatița corupției

Strigătul de luptă al fostei șefe a DNA, la înlăturarea din funcție, ”Corupția poate fi învinsă!”, nu pare să fi impresionat pe nimeni dintre actualii magistrați care lucrează în instituțiile anticorupție. Și cred că nici mesajul de încurajare lansat de Laura Codruța Kovesi, atunci când a declarat că victoria ei la câștigarea postului de procuror șef al Parchetului European este victoria magistraților români! Dimpotrivă, unii magistrați români ajutați să ajungă în principalele instituții ale Justiției românești, se luptă între ei, cum este cazul CSM de exemplu, ajutați parcă și păpușați de ițele principalilor actori politici!

Ce bine ar fi prins acum un protocol de genul celui dintre DNA și SRI, când marii corupți ai politicii românești cădeau pe tehnicile de filaj și înregistrări, tocmai de aceea a fost denunțat și anulat! Ce frumos ar fi fost acum să-i vedem pe marii corupți, din toate taberele politice, defilând cu cătușele la mâini, la procuratură și în sălile de judecată! Dar de unde atâta justiție liberă și independentă, de unde atâția magistrați profesioniști și curajoși? La momentul actual, când mizele politicii și puterii sunt mai importante ca oricând, justiția pare că așteaptă să vadă cine vor fi noii jupâni ai statului român în fața cărora să se gudure ascultător!

Pentru o justiție cu adevărat liberă și independentă, ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în continuare, în România constituie mană cerească din punct de vedere al oportunităților de lucru. Modul în care se face politică la nivel înalt, în Parlament și nu numai, în principalele partide românești, la ora actuală, reprezintă o ofertă de cercetare și luptă anticorupție de nerefuzat pentru magistrații profesioniști, dedicați și implicați în lupta împotriva proliferării fenomenului corupției sistemice la vârful instituțiilor statului și organizațiilor politice. Mai mult ca niciodată, politica românească, indiferent de culoarea actorilor, se împletește până la contopire cu fenomenul corupției!

De mai multe săptămâni, luni chiar, se duc tratative, discuții, negocieri politice între principalii actori parlamentari ai țării, în cadrul luptei pentru putere dintre forțele puterii și cele ale opoziției. Lucruri firești de altfel în jocurile politicii, într-o democrație reală. Atunci care ar fi problema, s-ar întreba unii naivi sau ignoranți ai politicii originale românești? Păi, nefirescul, lucrurile ilegale și imorale fac ca aceste negocieri, tratative, înțelegeri, oferte politice să intre în sfera corupției endemice, sistemice. Atunci când se tranzacționează, se oferă, se cere, se dă, se ia, se șantajează cu posturi înalte, sume fabuloase de bani, funcții politice, economice sau de altă natură la vârful celor mai înalte instituții ale statului român, în care sunt implicați membri ai guvernului, parlamentari, politicieni de tot felul, corupția arată cât de puternică este în România. Este dominantă, dictatoare!

Recenta moțiune de cenzură depusă de opoziția liberală împotriva actualului guvern pesedist a scos la iveală nu doar extraordinara luptă politică, ci și nivelul la care a ajuns să facă legea caracatița corupției. În aceste zile, am auzit în permanență despre mizele extraordinare ale negocierilor și evident despre cum sunt cumpărate și vândute voturile parlamentarilor la moțiune. Au apărut și înregistrări în care se fac referiri la justiție, discuții din care s-ar putea înțelege că aceasta ar putea acționa într-un fel sau altul dacă puterea actuală se schimbă. Ar putea fi interpretate diverse lucruri drept trafic de influență. Evident că unul dintre demnitarii vizații, înregistrați, prim ministrul Viorica Dăncilă, neagă totul, solicitând acuzatorilor ”să demonstreze” acuzațiile grave.

Ce poate să înțeleagă poporul, cetățenii de rând când aud și văd toată această târguială politică la fel ca la piață, cu scoaterea pe tarabă a funcțiilor înalte, a privilegiilor, a sumelor fabuloase promise în schimbul voturilor și loialității politice? Evident, toate aceste avantaje nu provin din buzunarele politicienilor, nimeni nu dă din banii proprii! Nici din pungile partidelor politice, ci din structura, zona instituțională a statului! Astfel, ne trezim cu funcționari înalți numiți în funcții doar pe criterii politice și de loialitate, nicidecum pe competență și profesionalism, cum au fost sumedenie de cazuri. Amintesc ca exemple, doar cazul ex șefei de la ANAF, tânăra celebră cu examenele orale pe care nu le trecuse, dar și recentul caz al unui mare șef din energie, depistat că își falsificase diploma de studii! Numai dacă urmărim, în următoarele săptămâni, luni cum apar diverse persoane nepotrivite, incompetente în funcții înalte, plătite cu bani grei, ne vom da seama că acestea sunt rezultatul negocierilor și plăților politice!

Dacă în România am fi avut o justiție cu adevărat liberă și independentă, instituții funcționale anticorupție, magistrați profesioniști, curajoși, netimorați, neinfluențați și neatârnați, evenimentul moțiunii de cenzură le-ar fi adus oportunități extraordinare de lucru! Dar, avem noi așa ceva? Răspunsul e simplu și se vede cu ochiul liber-atâta timp cât politicienii fac ce vor, lucruri ilegale și imorale, fără frica, este clar ca lumina zilei că fenomenul corupției se desfășoară în voie, nederanjat de nimeni!
--------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu