joi, 5 decembrie 2019

Cât îi costă analizele medicale gratuite pe români



”Grija” sistemului pentru plătitorii la bugetul asigurărilor de sănătate

Realitatea ne arată fără drept de tăgadă că starea generală de sănătate a populației României este destul de precară, din moment ce  sălile de așteptare ale cabinetelor medicilor, policlinicile și spitalele sunt luate cu asalt de pacienți. Zilnic, sunt cozi imense ale pacienților în unitățile sanitare, unde oamenii stau cu orele în șir, pentru a le veni rândul să fie consultați de medici. Iar aceste cozi le găsim atât la ușile cabinetelor medicilor de familie, dar mai ales la ușile medicilor specialiști. Aceleași cozi ale pacienților le regăsim la ușile laboratoarelor de analize. Iar în această perioadă din an, în plină vreme rece, când își fac de cap gripele, virușii, viroze și alte boli de sezon, comparativ cu anotimpurile calde, numărul bolnavilor care apelează la unitățile sanitare se dublează.

Asigurații la sistemul național de sănătate au prevăzut un pachet de servicii medicale standard, care cuprinde și niște analize de bază de care pacienții ar trebui să beneficieze. Ei bine, în realitate, aceste analize pot fi făcute de bolnavi doar în limita unui plafon de buget alocat de Casa Asigurărilor de Sănătate fiecărei unități sanitare dintre cele pe care le finanțează. Pacienții care apucă, la început de lună sau atunci când se alocă banii, să facă analize gratuite sunt considerați norocoși. Aceștia sunt cei mai puțini, dar grosul bolnavilor care au nevoie de analize urgent, ghinioniștii, nu mai prind analize gratis că bugetul se termină repede.

Astfel, aceștia au două variante: prima variantă este să-și plătească singuri din buzunarul propriu, analizele pe care trebuie să le facă la recomandarea medicilor! Aceasta este varianta optimistă. A doua variantă, dacă n-au bani să-și plătească singuri analizele medicale, vor trebui să aștepte, să urmărească, să se programeze din timp, pentru când se face următoarea alocare bugetară, evident tot în limita unui plafon stabilit anterior, și dacă au noroc, să-și facă investigații gratuite. De precizat că această formă de funcționare a sistemului de sănătate românesc este practicată la toate instituțiile sanitare de stat! De zeci de ani!

Tragedia este că majoritatea bolnavilor nu au bani să plătească de la ei analizele, pe care de altfel, le-au mai plătit odată prin contribuția la sistemul de sănătate, Astfel că sunt nevoiți să aștepte luna sau lunile următoare, când se bagă bani din nou pentru analize și nici atunci nu sunt siguri că prind investigații gratuite. Nenorocirea este că pentru unii grav bolnavi, bătrâni în special, timpul nu mai are răbdare și nici bolile de care suferă nu-i păsuiesc până-și prind rândul la analize gratuite, implicit la tratamente! Am văzut cu ochii mei, la una dintre cele mai mari și vechi policlinici din București, cum bolnavi în stare gravă se târăsc, stau la cozi, se programează în speranța că vor prinde să-și facă analize gratuite cândva, cât mai aproape în timp. Am auzit cum pacienții erau sfătuiți să revină peste 3-4 săptămâni, la anul, doar în zilele lucrătoare, să se intereseze, să se programeze pentru analize gratuite.

Situația este general valabilă pentru toate categoriile de bolnavi, fie că sunt copii, adulți în activitate sau bătrâni. Doar că pentru unii cum am mai spus, timpul nu  mai are răbdare! În schimb, tot în aceste unități sanitare, unde se termină al naibii de repede plafonul de buget prevăzut investigațiilor medicale, pacienții sunt informați că dacă doresc, pot face analize contracost. Acestea, plătite, pot fi făcute și într-un timp rezonabil, astfel încât bolnavul să poată ajunge în timp util la medicul specialist pentru a putea fi ajutat. Pe de altă parte, aceste analize plătite sunt destul de piperate la preț, iar dacă trebuie să fie repetate, costurile se dublează, triplează după caz și nimeni nu-i despăgubește pe bolnavi! Dar ce nu face omul pentru sănătatea lui, dă și ultimul leuț din buzunar numai să se facă bine.

Astfel, sume destul de importante de bani intră lunar în buzunarele statului, care în loc să garanteze asiguraților din sistemul de sănătate care-și plătesc onest, taxa către sistem, îi mai taxează de ”N” ori prin costurile analizelor plătite. Evident, nimeni nu-i despăgubește pe bolnavi pentru cheltuielile suplimentare pe care sunt obligați să le facă. În mod normal, în limita pachetului standard de sănătate, fiecare asigurat ar trebui despăgubit pentru costurile analizelor plătite, pe care sistemul de sănătate nu le poate asigura gratuit! Da nu se întâmplă așa!

Știați că în România există oameni care au contribuit timp de 10-15 sau 20 de ani la sistemul asigurărilor de sănătate fără ca în tot acest timp să fi avut nevoie de servicii medicale? Greu de crezut, dar au existat și există astfel de  cetățeni care chiar dacă sunt pe lista medicilor de familie, au avut sau au o sănătate proprie  de invidiat, care nu le-a îndreptat pașii ani de zile, către cabinetele medicilor, policlinici și spitale. Și nici către farmacii. Este adevărat că numărul cetățenilor cu o sănătate de fier este din ce în ce mai mic.

În plus, ca să revin la cetățenii care plătesc ani în șir asigurarea de sănătate, dar nu s-au folosit de ea deoarece nu au avut nevoie, atunci când au o problemă medicală și trebuie să facă analize medicale, constată că policlinica, laboratorul, spitalul, după caz, nu au bani, iar oamenii ori nu-și fac analizele ori plătesc din buzunar ca să-și poată face investigațiile medicale necesare. Și atunci, oamenii pe bună dreptate se întreabă și sunt revoltați:” Plătesc de atâția ani asigurările de sănătate, dar nu am avut nevoie să vin la medic, să fac analize. Dar când totuși am nevoie de  analize medicale, nu le mai pot face gratuit, că s-au terminat banii, iar policlinica nu mai are bani!!! Atunci de ce am plătit atâția bani lună de lună, ani în șir, dacă din banii mei nu mi se asigură analizele standard gratuite? De ce trebuie să mai plătesc eu din buzunar pentru aceste analize care trebuiau să fie gratuite? Ce a făcut statul cu banii mei? Pe mine cine mă despăgubește?”

Nimeni! La fel cum nimeni nu-i despăgubește, chiar dacă au dreptul legal, pe bolnavii din spitale, care-și cumpără și plătesc singuri medicamentele și alte materiale sanitare pe care unitatea medicală ar trebui să i le asigure gratuit, așa cum ar fi normal!

Astfel, cu toții asigurați la sistemul național de sănătate, contribuim cu bani, dar nu beneficiem cum ar fi normal, de serviciile pachetului standard prevăzut. Mai mult, dacă ținem totuși la sănătatea noastră, trebuie să-i plătim în plus aceluia-ș stat costurile unor analize pe care ar fi trebuit să ni le asigure fără costuri suplimentare! Este corect, este echitabil așa? Ne confruntăm cu o gestionare defectuoasă a banilor în sistemul asigurărilor de sănătate sau cu un management prost și costisitor? Sau și cu una și cu alta?
-----------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu