vineri, 20 decembrie 2019

Ce își doresc neo colindătorii


Motto: ”Ța, ța, ța, căpriță, ța!
Te-am adus din Africa.
Te-am adus cu avionul,
Ca să faci Revelionul!

 

Nu mai vrea nimeni covrigi, nuci și mere! Cea mai nouă schimbare în politica românească

Ce vor aduce capra politică, ursul fals și jigărit, brezaiele în politica românească și implicit, în viața noastră, Dumnezeu știe! Deocamdată, politica și politicienii noștri neaoși, seamănă tot mai mult cu neocolindătorii care plimbă casetofonul cu false colinde printre oameni și blocuri, prin piețe și alte locuri publice, uneori nici ei nu mai știu direcția, cerșind în schimb ceva ce își doresc cu ardoare de la oameni. Ța, ța, ța, căpriță, ța!

O fi bine, o fi rău? Noi cu cine votăm? Bă, ești prost, bă ești nebun? Noi ce bem, noi ce mâncăm? În România se spune, că politica este mai grea decât carnea de porc! Trăiască porcul ”românesc” adus din Ungaria, Germania, Spania...

În luna decembrie, luna marilor Sărbători de iarnă, a tradițiilor modificate, mutilate, modernizate, uitate, a falselor smerenii, politica românească plimbă blana ursului și pare că a luat-o un pic din loc cu capra vecinilor! Păi, da, că s-a schimbat și zicala caprei, nu trebuie să mai moară capra vecinului, acum trebuie să moară vecinul să-i luăm capra! În luna cadourilor, ceea ce se întâmplă în politica noastră originală pare că seamănă tot mai mult cu degradarea și distrugerea tradițiilor naționale, pe care cu emfază, le evocă și invocă, cu orice prilej, marii patrihoți ai țării.

Zeci de ani, de Sărbători toată țara era cuprinsă de asaltul și hărmălaia colindătorilor. Erau cotropite inclusiv marile orașe, în frunte cu Capitala țării, care era luată cu asalt chiar din Gara de Nord, unde descălecau din trenuri cete de colindători cu capre, urși și zeci de instrumente de făcut gălăgie. Îmbrăcați mai mult sau mai puțin tradițional, după inspirație și mai ales după garderobă, colindătorii luau la rând locurile publice, piețele și mai ales aleile dintre blocuri. Cântau, strigau, urlau din tot bojogii, suflau cu toți plămâni în instrumentele de făcut zgomot, băteau toba până o spărgeau, iar caprelor și urșilor nu le stăteau picioarele până când nu amețeau actorii. De sus, de pe la ferestrele și balcoanele blocurilor picau fișicuri cu monede și ce-i mai lăsau inima pe colindați să ofere pentru spectacolul primit.

În ultimii ani, colindătorii, împuținați evident ca număr, au dovedit că s-au adaptat tehnicii moderne într-un stil revoluționar, neo tradițional. Vorbesc de Capitală, nu știu cum este în alte orașe, dar probabil că noua modă a colindatului se ia ca râia. Colindătorii sunt din ce în ce mai netradițional îmbrăcați, necivilizați, nesimțiți, murdari, mai mult beți și nu mai știu colinde. Acum, vocile proprii au fost înlocuite de casetofoane din care se aud urlând un fel de colinde, acompaniate din când în când de niște strigăte neinteligibile ale colindătorilor. Astfel ”colindă” tradițiile prin București, iar ”colindătorii” sunt niște bieți amărâți care seamănă mai mult cu niște cerșetori beți, agresivi!

Ce să vezi? Cea mai nouă schimbare în politica românească! Am observat o oarecare transformare, în această perioadă de sărbători, a politicii românești care mi se pare asemănătoare cu degradarea tradițiilor colindelor și colindătorilor! Acum, să nu spunem că politica noastră era fată mare, înainte, că nu era și nu va fi niciodată! Dar, la fel ca și colindatul modern, produce mult zgomot pentru nimic! Iar zgomotul, recuzita și prestația actorilor sunt din ce în ce de mai proastă calitate!

Uitați-vă doar un pic la colindătorii politici, care colindă nu ca să primească un fișic de mărunțiș, ci ca să primească niște voturi eligibile la alegeri. Marele conducător, președintele Iohannis, care și-a primit darul pentru al doilea mandat și-a făcut bilanțul primului mandat, care în opinia multor români a fost jalnic. Dar domnul președinte al României l-a anunțat ca pe un mare succes public, ținând țara pe calea cea bună și salvând justiția din mâinile PSD. Domnul președinte și-a tras spuza pe turta sa, uitând voit eșecurile proprii și că fără milioanele de români care au protestat în stradă și fără milioanele de români care l-au votat, acum nu mai avea cu ce se lăuda!

Apoi, guvernul Ludovic Orban, de tranziție, format din liberali și împănat cu băieți și fete și de la alte partide, se zbate disperat să îndrepte puțin căruța stricată a scumpei noastre patrii, dar constatăm că ori se codește, este nehotărât sau chiar renunță la obiectivele anunțate nu cu mult timp în urmă, cu surle și trâmbițe, cum ar fi adoptarea votului în două tururi la alegerile locale și tăierea pensiilor speciale! Totul pe fondul alertelor de criză de bani la bugetul de stat. Ba, mai mult, bravul partid al liberalilor, care se bătea cu pumnul în piept că vor tăia avântul traseiștilor politici, începe să devină un fel de colac de salvare al politicienilor pesediști care își schimbă culoarea, dar năravul ba, precum și al altor eșuați de la diverse organizații aflate în declin. Astfel, partidul galben se înroșește tot mai mult, că tot ne aflăm în perioada Sărbătorilor de iarnă în care roșul se poartă.

Dincolo, la PSD, este degringoladă, hemoragia politică este în vogă, momentan, baronii se mai încaieră, se mai pupă, după interese. Nimeni nu știe ce va fi cu marele partid de la anul încolo. Deocamdată, acest partid împreună cu acoliții săi tradiționali pare încă, să mai aibă o fragilă majoritate în Parlament și să mai facă niște jocuri.

Speranța USR, după eșecul liderului Barna la președinție, pare lovită de un tsunami, care o dezbină și dezintegrează rapid, iar dacă lucrurile vor continua așa, marea speranță a schimbării politicii românești s-ar putea să-și încheie cariera anul viitor. Cât privește fosta speranță a lui Ponta, Pro România, se dezintegrează natural, astfel încât la anul poate fi uitată definitiv de susținătorii săi.

PLUS-ul cioloșiștilor pare cât de cât stabil, fără mari convulsii, dar nu se știe ce frământări și dezvoltări interne va avea la anul.

UDMR pare singura formațiune politică stabilă, tradițională, care-și urmărește de ani de zile scopul, îndeplinindu-și pas cu pas obiectivele.

Dacă în multe privințe nu știm ce se va întâmpla anul viitor, de un lucru suntem siguri-nu vom duce lipsă de circ! Dacă avem circ, avem de toate, nu ne mai trebuie nimic! Cât despre pâine...
---------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu