joi, 9 ianuarie 2020

Apocalipsa de zi cu zi a românilor



Unde se înregistrează cele mai multe victime în rândurile românilor

Știm cu toții că, în unele cazuri, atât ale victimelor de pe șosele cât și ale celor din spitale, atunci când sunt implicate diverse persoane cu notorietate, în special politicieni, oameni de afaceri, ”somități” din diverse zone profesionale, se încearcă punerea batistei pe țambal și albirea vinovaților. Așa, probabil, s-ar fi întâmplat și cu politicianul Chițoiu, suspectat că ar fi omorât într-o coliziune rutieră, la sfârșitul anului trecut, doi oameni, dar și în cazul femeii arse la Floreasca, în secția de chirurgie a somității medicinei românești, Mircea Beuran, profesor doctor și politician în același timp.

Ba, chiar în apărarea ”somității” au sărit atât președintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, cât și un număr de 25 medici, care inițial au făcut o zi grevă! Surprinzător! Oare de ce acești medici au sărit ca arși în apărarea publică a lui Beuran, iar a doua zi au renunțat la grevă și s-au apucat de treabă?!!! În spațiul public se vorbește că aceeași echipă de medici care a înregistrat incidentul cu pacienta arsă, operată și decedată, care acum dau cu subsemnatul la Poliție, au mai avut un astfel de eveniment în trecut.

Ancheta este în desfășurare și se așteaptă ca organele să facă lumină în acest caz. Ceea ce surprinde însă, este tăcerea, pasivitatea, lipsa de reacție a celorlalți medici și a personalului sanitar din  sistemul de sănătate românesc în condițiile în care funcționează în prezent, cu marile probleme nerezolvate și cu incidentele și accidentele care apar zilnic în sistem, dar nu se raportează și nu se fac publice! Strict legat de acest caz, era de așteptat o reacție publică a tagmei profesionale de la Floreasca, o opinie, un punct de vedere, o atitudine, că doar știu bine cum stau lucrurile în interior și în ce condiții se lucrează. Nu cred că restul medicilor de la acest spital, probabil că sunt sute, sunt de acord cu punctul de vedere al celor 25 de colegi, care au sărit în apărarea lui Beuran înainte ca ancheta și dosarul de cercetare să se încheie!

Într-un fel se și explică lipsa de reacție a doctorilor bucureșteni, dacă ținem cont de faptul că în cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei, la sfârșitul anului trecut, medicilor li s-a interzis să mai facă declarații în presă!!! Un pumn în gura medicilor cinstiți!

Regulamentul intern al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) prevede, la capitolul "Relațiile cu presa":

"Art. 61 În situația în care vreun salariat este contactat de către jurnaliști/ziariști, acesta îi va îndruma către purtătorul de cuvânt desemnat, care va informa conducerea ASSMB cu privire la informațiile solicitate. Salariații nu vor furniza reprezentanților presei informații privind ASSMB sau în numele acesteia, cu excepția cazului în care au fost abilitați expres, în scris, în acest sens. Nerespectarea acestei reguli constituie abatere disciplinară și se va sancționa conform prevederilor prezentului Regulament Intern."


La articolul 121(1) din regulament sunt trecute sancțiunile disciplinare pe care ASSMB le poate aplica în cazul angajaților instituției și ai spitalelor din subordine care săvârșesc abateri disciplinare. Sancțiunile merg de la avertisment scris, retrogradarea temporară (cel mult 60 de zile) din funcție cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea sau reducerea salariului de bază pe 1-3 luni cu 5-10% până la desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Au existat însă, reacții ale unor medici ce nu fac parte din rețeaua sanitară bucureșteană, care s-au referit la ceea ce se întâmplă în sistemul național de sănătate. Pe de altă parte, există și o lipsă de reacție a pacienților care se tem sau nu vor din diverse motive, să vorbească despre experiențele neplăcute prin care au trecut în spitalele românești ! Astfel, în loc să fie dezvăluite neregulile din sistem și forțarea măsurilor care să pună ordine, să nu mai existe incidente, accidente medicale, condiționări și lucruri necurate, să nu mai existe victime, mulți oameni preferă tăcerea de ”aur” și neimplicarea ! Ori punerea batistei pe țambal nu face decât să-i afecteze doar pe pacienți și să perpetueze o stare de lucruri catastrofală.

Din păcate, pe plan intern românii au parte de apocalipsa proprie, zi de zi. În România nu războiul creează victime, ci corupția, incompetența, inconștiența, prostia, nerespectarea și încălcarea cu bună știință a regulilor și legilor. La început de an, cele mai multe victime s-au înregistrat sigur, pe șosele, în accidente rutiere. Aproape că nu există zi de la Dumnezeu fără morți și răniți pe șoselele patriei. Chiar dacă nu avem o statistică, după victimele șoselelor cred că cei mai mulți morți se înregistrează zi și noapte, în spitale. Din diverse motive, cele mai multe din cauze de boli, dar și din întâmplarea unor ”accidente regretabile” ca urmare a condițiilor din spitale, incompetenței și corupției.

Evident că în tradiția românească a ultimilor ani, sute, mii de specialiști, experți, cunoscători și necunoscători s-au repezit și sunt omniprezenți pe sticla televizoarelor comentând aprig, analizând și dând verdicte referitor la aceste evenimente tragice. Cel mai mediatizat caz, în acest moment, este de departe cel al pacientei operate, arse într-o sală de chirurgie a Spitalului de Urgență Floreasca și ulterior decedate. Caz care cel mai probabil ar fi fost mușamalizat dacă nu era dezvăluit înainte ca cei implicați în incident să fi apucat să pună batista pe țambal, cum se pare că s-a mai întâmplat în trecut.
----------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu