joi, 16 ianuarie 2020

Cum se rezolvă problemele din Învățământ



Ministrul care a descoperit ”roata” la țară în noroaiele Bărăganului!
Un ministru cu biroul în ”teritoriu” și un primar pesedist, care în 12 ani de mandat nu a fost în stare să rezolve problema toaletelor în școală!

Strategia și modul de lucru al șefei de la Învățământ au creat multe reacții, opinii diverse și controversate, emoție în rândurile opiniei publice, al cadrelor din sistem, dar și al fanilor politici ai domniei sale. Unii speră să se schimbe ceva în bine, alții sunt reticenți din moment ce primari aflați în funcție de ani mulți, cum este cel din Axintele, Grigore Tudor, cu 12 ani de primărie, nu a fost în stare să facă niște toalete decente în școli ! Alte voci spun că ministrul trebuia să știe situația școlilor din România din moment ce lucrează de ani buni în sistem și că trebuie să se ocupe de alte probleme grave ale Educației Naționale și să-i pună pe subalternii din teritoriu să-și facă treaba.

După strategia ministrului Educației, Monica Anisie, după acțiunile concrete ale acesteia, prin ”mutarea biroului în teritoriu”, cu alai de jurnaliști și camere de filmat, cu schimbarea inspectorilor numiți în funcții pe criterii politice, cu alții de altă culoare, mulți cetățenii nu cred că problemele din sistem se vor rezolva peste noapte și nu în acest fel. Poate, poate, un pic să se miște lucrurile în bine, ținând cont că suntem în an electoral, cu două rânduri de alegeri, iar politicienii vor da o spoială de ”mari realizări” și vagoane de promisiuni pentru a fi aleși sau realeși în fruntea administrației locale și în Parlament!

Unul dintre miniștrii actuali, Monica Anisie, unsă în fruntea Educației Naționale, unde au mai fost demnitari celebri, după care au rămas potopul și poreclele binemeritate-”Abramburica”, Pamblică”, ”Genunche”- a reușit, la rândul ei, în buna tradiție românească, să iasă în evidență în puținele luni de când ocupă fotoliul ministerial! Profesoară de meserie, în Capitală, la un liceu de top, doamna ministru a hotărât să iasă în teritoriu, să meargă în noroaie, să cunoască problemele școlii la fața locului și să facă ceva pentru rezolvarea lor. Oare doamna profesoară nu cunoștea, după ani de zile de lucrat în sistem, problemele educației naționale! Sau nu avea/are încredere în conducerile inspectoratelor școlare județene, politizate de decenii întregi, din moment ce a schimbat inspectorii șefi de culoare roșie cu alții de culoare galbenă?

,,Așa cum am anunțat, sunt hotărătă să îmi mut «biroul» în teritoriu. Voi petrece cel mai mult timp printre colegii profesori și elevi. Cadrele didactice trebuie să fie consiliate pentru asigurarea actului educațional de calitate. Trebuie să ne ajutăm colegii, nu să îi punem la zid. Totodată, trebuie asigurate condiții optime pentru elevi. Voi trimite tuturor primarilor o scrisoare deschisă prin care le voi solicita să investească în educație, deoarece finanțarea corespunzătoare a educației trebuie să fie un efort comun între stat și autoritățile administrației publice locale. Fac un apel public către toți primarii din România să citească atent art. 105 din Legea nr.1/2011 și să asigure finanțare corespunzătoare în bugetele pe 2020. Am constatat cu tristețe că, de la adoptarea Legii nr.1/2011, unele autorități publice locale au alocat puțin spre deloc bani pentru educație, deși aveau o obligație legală și morală în acest sens. O școală bună înseamnă o comunitate consolidată! Investiția în grădinițe, școli și licee înseamnă investiția în comunitatea locală unde ele funcționează", a declarat Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

”Mutarea biroului ministerial în teritoriu” a început anul acesta în forță, pe 14 ianuarie, după cum am aflat din comunicatul de presă al  Ministerului Educației și Cercetării și după cum am văzut cu toții la televizor, prin descinderile de imagine la câteva amărâte și mici unități de învățământ din noroaiele Bărăganului ialomițean ! Doamna ministru a prins în flagrant delict o învățătoare care țipa la copii și a deschis personal ușa wc-urilor din fundul curții școlii, să vadă care sunt problemele !


”Marţi, 14 Ianuarie, 2020
Unitățile de învățământ vizitate:
  • Grădinița din satul Frumușica, comuna Axintele
  • Școala din comuna Axintele
  • Grădinița din comuna Sălcioara din județul Ialomița
Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a început de astăzi, 14 ianuarie 2020, vizitele neanunțate în unitățile de învățământ preuniversitar. Vizate au fost două grădinițe și o școală din județul Ialomița: Grădinița din satul Frumușica, Școala Generală din comuna Axintele și Grădinița din comuna Sălcioara. Aceste vizite au scopul de a identifica problemele reale cu care se confruntă elevii și profesorii, dar și de a vedea care este stadiul lucrărilor din aceste unități de invățământ pentru renovarea/amenajarea toaletelor.
Toate cele trei unități de învățământ au fost incluse în diferite programe de reabilitare, însă primarii nu au reușit să modernizeze clădirile respective și să asigure condiții decente pentru elevi și profesori.
Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a constat că toaletele sunt amenajate în curtea unităților de învățământ, iar elevii sunt nevoiți să meargă prin frig, noroi și nesupravegheați până acolo. De asemenea, pentru cele două grădinițe verificate nu există pază la intrare, în condițiile în care autoritățile publice locale sunt responsabile să asigure siguranța în unitățile de învățământ pe care le administrează. O altă problemă identificată a fost cea legată de asigurarea încălzirii în sălile de clasă.
 Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, va continua seria de vizite neanunțate în școlile din țară.”-anunță comunicatul de presă al instituției (https://www.edu.ro/monica-anisie-ministrul-educa)

Într-un Comunicat de presă, Coaliția pentru Educație, care reunește mai multe organizații neguvernamentale active în domeniu, solicită acțiuni concrete pentru rezolvarea problemei școlilor și grădinițelor cu WC-uri în curte :

15.01.2020 –  ”Organizațiile membre ale Coaliției pentru Educație fac apel la Executiv, Ministerul Educației și Cercetării și la autoritățile locale pentru ca, împreună, să rezolve de urgență problema școlilor și grădinițelor cu WC-uri în curte. Au trecut 9 luni de la fatidicul accident prin care un copil de 3 ani a murit într-o unitate de învățământ cu grup sanitar neconform și amplasat în exteriorul construcției unității de învățământ. Suntem la un pas de tragedia de a pierde alte vieți în fiecare zi. Timpul descinderilor mediatice și a proiectelor pe hârtie trebuie să ia sfârșit.

Școlile și grădinițele cu WC-urile în curte TREBUIE să fie modernizate, fie închise, fie înlocuite cu construcții noi. “Recenta descindere a d-nei ministru Monica Anisie din păcate nu reflectă o noutate nici pentru domnia sa, nici pentru organizațiile membre ale Coaliției și nici pentru cetățenii acestei țări. În mai 2019, Ministerului Educației și Cercetării anunța asumarea unui Program Național de instalare de grupuri sanitare ceea ce presupunea alocarea a 64,9 milioane de lei către 858 de scoli care au toaleta în curte, fără apă și canalizare. Ce s-a întâmplat cu acel program? Care au fost și sunt acțiunile Ministerului Educației și Cercetării cu privire la funcționarea și implementarea acelui program. Ne-a fost tuturor clar că descentralizarea și autoritățile locale nu reușesc să soluționeze aceste probleme, iar acest program era gândit tocmai pentru a rezolva mai rapid această problemă. Timpul descinderilor cu presa și a proiectelor pe hârtie trebuie să aibă un sfârșit. Așteptăm proiecte concrete și cu rezultate immediate, care să asigure, în primul rând, siguranța copiilor în școli și în al doilea rând condiții de minime igienă”, Diana Certan, membră Consiliul Director al Coaliției pentru Educație.”

Cetățenii României au așteptări firești ca guvernanții, oricare ar fi aceștia, să rezolve problemele, să facă ceva pentru țara aceasta pe care cu toții declară că o iubesc din toți rărunchii! Guvernările anterioare știm ce ”isprăvi” au făcut, cu ce ”realizări” s-au lăudat. Cu toate acestea, țara a rămas în noroaie! Nu a scos-o nici Vasilica! Acum este rândul guvernului liberal provizoriu să arate ce face, ce rezolvă, pe ce culmi de civilizație și progres duc patria. Ce grijă au de copii, de educația și viitorul lor!
---------------------------------------------------------------------------------------
 Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu