joi, 23 ianuarie 2020

”Războiul” primarilor cu poluarea



Cum protejează mediul și cetățenii administrațiile locale



Mizeria, lipsa măsurilor și a implicării administrațiilor locale, prostia și nesimțirea au dus și contribuie în permanență la creșterea fenomenului poluării. Pe terenurile dintre așezările omenești întâlnim ”culturi„ de peturi, ambalaje, gunoaie și mizerie, dar parcă și mai mulți câini vagabonzi! În câte comune sau orașe de exemplu, primarii scot asistații social la curățenie? Eu i-am văzut anul trecut într-o singură comună! Iar pe edilii care contribuie din plin la gradul de poluare al localităților respective nu-i sancționează nimeni! Garda de Mediu pare așa o instituție doar cu numele, nu sperie pe nimeni! În curând, vin alegerile locale și mulți edili din actualele administrații locale vor cere să fie aleși de cetățeni, dar dacă nu au fost în stare să facă nimic bun, ba dimpotrivă au poluat la greu și au furat, merită aceștia să-i mai aleagă oamenii?

În ultima vreme, în Capitală pare că s-a declanșat un adevărat scandal între cetățenii și organizațiile care doresc un mediu mai curat, nepoluant, sănătos și administrațiile locale, în special Primăria Bucureștiului, condusă de aleasa Gabriela Firea. Pe de o parte, cetățenii acuză tot mai mult faptul că cel mai mare oraș al României a devenit sufocant, cu un aer de nerespirat, cu tone de praf și depășiri de emisii masive, care pun în pericol sănătatea oamenilor. Ba, chiar a ieșit de la naftalină și un studiu al Institutului de Sănătate Publică, realizat cu câțiva ani în urmă, din care reiese că speranța de viață este redusă cu patru ani din cauza poluării!

Pe de altă parte, edilul șef în funcție declară că a făcut și face totul pentru reducerea poluării și se războiește cu acuzatorii, inclusiv cu ministrul Mediului, Costel Alexe, care o amenință cu amenzi și sancțiuni din cauza faptului că nu a luat măsuri eficiente pentru reducerea poluării. Primărița Firea, însă, nu se lasă și se laudă cu marile ei ”realizări” în privința însănătoșirii mediului, prin acordarea voucherelor pentru biciclete, trotinete, autoturisme Euro 6 și instituirea taxei Oxigen!

Cu toate aceste mărețe ”înfăptuiri”, realitatea zilnică a celor care trăiesc, muncesc sau tranzitează orașul ne lovește cu o poluare masivă, care pare să crească zi de zi. Praf, noxe, mizerie, gunoaie și tot ghiveciul care face un aer nerespirabil, cu efecte serioase asupra sănătății cetățenilor. Doar când respiri și vezi zilnic pe mașini straturile groase de praf și alte metale, te ia durerea de cap și amețeala de la otrăvurile pe care le inhalăm continuu.

Problema nu este doar că edilii, administrațiile locale nu fac prea multe pentru însănătoșirea mediului și protecția vieții și sănătății oamenilor, nu doar în București, ci în toată țara. Dimpotrivă, alături de alți mari poluatori și funcționarii care conduc administrațiile locale contribuie din plin la ridicarea gradului de poluare! Cum? Simplu! Se vede cu ochiul liber cum sunt străzile: cine a mai văzut să se mai spele străzile, să se amendeze agenții economici și cetățenii care poluează, fac mizerie, firmele de construcții să ia măsuri de protecție cu plase antipraf, bariere împotriva răspândirii noxelor, să-și spele mașinile când ies pline de noroi din șantiere și circulă pe  străzi și bulevarde? Capitala de exemplu, este un imens șantier, chiar și acum iarna, cu gropi, săpături, lucrări edilitare sau de altă natură, active sau lăsate la voia întâmplării, în ”conservare”! Chiar primăriile sunt printre instituțiile care poluează la greu, cu lucrările executate sau părăsite în ”beneficiul” cetățenilor, dar care ne afectează din greu sănătatea! Primarii ar trebui să-și de singuri amenzi pentru poluare!

Mai mult! Știe cineva câte mii de copaci bătrâni și tineri deopotrivă s-au tăiat în Capitala europeană a României pentru a crea parcări, construcții sau diverse amenajări edilitare? Știe cineva câți piloni de beton au fost plantați în locul copacilor tăiați din prostia și incompetența edililor? Numai în sectorul 4 în locul câte unui copac tăiat au răsărit câțiva stâlpi din beton și sunt cu miile în București! Dacă în locul a doi/trei piloni s-ar fi plantat măcar un copăcel s-ar fi putut contribui la menținerea uni mediu mai bun, iar costurile așa ziselor investiții edilitare ar fi scăzut semnificativ! A contabilizat cineva câte spații verzi au dispărut și în locul lor au apărut betoane, asfalt, borduri, trotuare și alte chestii? E clar că avem nevoie de parcări, de trotuare, străzi, amenajări edilitare, dar asta nu înseamnă să razi tot, copaci și spații verzi și în loc să pui doar betoane, stâlpi și alte construcții tot din beton și fier!

Cât privește curățenia sectoarelor Capitalei, și aici avem mari probleme. Firmele de salubritate nou create, unele chiar ale primăriilor, își fac treaba cu aproximație, după ureche, lăsând o mizerie evidentă în urma lor, în contrast cu taxele mărite, nejustificate, plătite de cetățeni pentru curățenie. Față de acum câțiva ani când Capitala era asaltată de câinii vagabonzi, care nu doar că erau pericole publice, dar făceau și multă mizerie, acum este un pic mai bine în privința dejecțiilor animale. Există totuși destui iubitori de animale, care nu strâng dejecțiile în urma propriilor câini, dar pe care nu-i amendează nimeni! La fel, sunt destui oameni fără bun simț care aruncă gunoaiele pe jos.

Dacă înainte era plin de peturi și ambalaje peste tot, acum acestea sunt mult mai puține și nu datorită primăriilor, ci datorită unor oameni amărâți care le adună în permanență și le duc la reciclat pentru că primesc niște bănuți în schimb. Acești oameni din asta trăiesc!
---------------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu