joi, 5 martie 2020

România, grav afectată de lanțul grupărilor criminale organizate



”Sport național” devastator

Recent, s-a publicat motivarea sentințelor în primă instanță de judecată, în Dosarul Colectiv, la 5 ani distanță de la producerea tragediei, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti arată că: „tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care- chiar dacă nu era perfect- oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare, pentru un cetăţean cu o cultură medie”.

Magistraţii au mai constat și că inculpații au adoptat o atitudine de negare și au invocat vinovăția altor persoane și a unor instituții ale statului.

„Atitudinea subiectivă a inculpatilor nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranță a legii. Inculpaţii- deși unii sunt educaţi în condiţiile unei societăţi în tranziţie, dar libere, democratice, şi cu o carieră de antreprenor- au adoptat o atitudine de negare, invocând pretinsa vinovăţie a altor coinculpaţi, a altor persoane, a unor autorităţi a statului”, se mai arată în motivare.

Pe de altă parte, magistraţii spun că atitudinea ulterioară a unor inculpaţi de împiedicare a stabilirii adevărului denotă „cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect faţă de lege şi suferinţe uriaşe ale victimelor”.

Pentru o mai bună aducere aminte, acuzați și martori în acest caz soldat cu pierderea a 65 de vieți nevinovate și afectarea vieților altor sute de oameni, supraviețuitori, părinți și rude ale victimelor, sunt atât demnitari, miniștri, reprezentanți ai administrației locale, angajați ai unor instituții publice cât și oameni de afaceri. În prezent, unii responsabili, cum este cazul lui Raed Arafat, sunt încă în funcție, alții, ca fostul ministru al sănătății, Bănicioiu, vrea din nou la putere, unii s-au retras din prim planul guvernării și al administrației locale, exemplu Oprea, Piedone… De menționat este că procesul este departe de a se fi încheiat și este posibil ca talerele justiției să se schimbe într-un fel sau altul.

Dar, mergând pe motivarea instanței, privind derularea activităților infracționale în lanț, a negării și tergiversării de către inculpați a faptelor, ne uităm în peisajul societății românești și constatăm că avem destule cazuri în justiție care au în prim plan organizarea și desfășurarea unor astfel de practici în multe dosare, unele chiar de răsunet. De-a lungul ultimilor 30 de ani, grupările criminale organizate au proliferat fără precedent. Unul dintre cele mai celebre dosare recente este cel al Dosarului Piața Victoriei 10 august 2018, în care există instituții importante ale statului și demnitari ai momentului pasibili de vinovății în lanț și de sentințe în instanță. Și mai aflăm în ultimul timp, că unii actori din fruntea efectivelor de jandari la vremea respectivă, încep să dispară din instituții, pensionându-se la 45 de ani  sau dispărând discret în ceața publică.


Exemple de grupuri infracționale la nivel înalt pot fi date aproape din toate segmentele importante : din administrație unde banii publici sunt devalizați de unii, aproape în văzul public, din educație (celebrele cazuri de doctorate plagiate, inclusiv la vârful Academiei de Poliție), din sănătate (vedem cazul la zi, al fostei ministre Sorina Pintea), din economie. Nu e nevoie să fii expert ca să-ți dai seama că infracționalitatea și corupția, de multe ori de mână, devastează și devalizează această țară, cu efecte dintre cele mai nocive și tragice !

Acest ”sport național” se practică de zeci de ani, fără restricții, nestingherit, în toate domeniile societății, inclusiv la cel mai înalt nivel și are efecte devastatoare, provocând pagube imense și tragedii iremediabile. Cu toții suntem afectați de amploarea luată de fenomen în ultimii ani. Mai rău, până în prezent, autoritățile noastre nu par capabile ori nu vor să țină sub control dezvoltarea fără precedent a acestui ”sport”, în multe cazuri chiar îl practică intenționat, fiind parte a fenomenului!

Practicarea activităților infracționale în lanț de către diverse organizații și grupuri de criminalitate organizate este ”sportul„ devastator, de nestăvilit în România actuală. Dacă s-ar face un sondaj profesionist nu ca cele electorale, unde cel care comandă sondajul iese pe primul loc indiferent de opțiunile reale ale cetățenilor, cred că percepția publică ar indica infracționalitatea și corupția drept cancerele cele mai mortale ale societății românești. Nu noul coronavirus, nu alte boli moderne extrem de periculoase!

Iar acest ”sport național” distrugător nu poate fi controlat și diminuat decât dacă există inteligență și voință politică , iar Justiția este cu adevărat liberă și independentă să-și îndeplinească menirea !
------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.
Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu