joi, 30 aprilie 2020

Visul ciolanului mioritic



Orăcăiala aleșilor neamului a ucis pandemia

Un timp, o perioadă relativ scurtă, câteva săptămâni, la începutul stării de urgență din România, ”brava” clasă politică din fruntea țării, inclusiv ”merituoșii” aleșii din Parlament care și-au votat singuri și beneficiază de pensii speciale și alte privilegii, au lăsat ciocul mic, intrând într-o oarecare izolare pe la viloaiele, conacele, proprietățile, latifundiile lor proprii. Mai puțini s-au retras în ”parohiile” în care au fost votați, știut fiind faptul că mulți dintre ei au candidat în alte județe/localități decât cele de reședință.

Și nici că s-au arătat interesați de problemele de viață și moarte, pe vreme de pandemie, ale votanților proprii. Nu am auzit de parlamentari care să-și fi deschis birourile de aleși ai neamului, on line evident, la care să lucreze, să-i asculte pe oameni, să încerce să-i ajute concret.

Excepții au făcut unii dintre ei, de profesie medici, care și-au asumat responsabilități și riscuri de luptă efectivă împotriva noului coronavirus. Jos pălăria față de aceștia!

Nu am auzit însă, de parlamentari care, în cazul lipsei de tablete, laptopuri și calculatoare din casele elevilor ori profesorilor nevoiți să învețe on line, să anunțe că fac ceva pentru a veni în sprijinul educației. Nu am văzut unul să anunțe că își pune la dispoziție indemnizația sau pensia specială pentru a cumpăra tehnologia necesară procesului de învățământ din zona unde au fost votați. Nu am văzut nici un politician ca să doneze ceva, cât de puțin, din averile proprii pentru a-și ajuta semenii și societatea aflați în suferință. Solidaritatea aleșilor se manifestă doar la nivel de grup/gașcă de interese, de partid, de accedere la ciolan.

Ca și în alte țări, solidaritatea și ajutorul adevărate sunt manifestate în special de cetățeni simpli, cu venituri modeste, neimplicați politic și extrem de puțin din partea demnitarilor.

Ba, unii, atunci când s-a pus problema să voteze adoptarea stării de urgență, au fost prinși cam adormiți, au fost deranjați din vacanța neașteptată dar prelungită forțat! Plictiseala așa zisei autoizolări a aleșilor  de pe marginea stării de urgență i-a făcut pe aceștia să-și dorească revenirea la ”normalitatea” vieții politice, să-și dorească prim planul ciolanului. Tipic. De unde până mai ieri, nu se auzeau glasuri de politicieni, demnitari, aleși, în afara celor de la guvernare care ne turuiau zi de zi, seară de seară, ordonanțe și măsuri anti COVID, ne-am trezit că faptele și vorbele ”marilor” politicieni ne acoperă dintr-o dată, peste noapte, tot ceea ce ținea de criza de sănătate cu care ne confruntăm.

Orăcăiala aleșilor s-a făcut dintr-o dată simțită, importantă, puternică, dând peste cap o țară întreagă, speriată că va fi tăiată bucăți și împărțită dușmanilor tradiționali. Ba, chiar în forul suprem al țării, Parlamentul, se pare că se lucrează din greu, se fac și se desfac ițe, se trec tacit și se votează legi, nu se doarme în post. Odată au apărut tăricenii, ciolacii, ponții, vadimii resuscitați, liberalii de tarabă, habarniștii, drujbele maghiare ale lui Dumnezeu însetați de luptă și de sânge, încăierați pe ce a mai rămas din ciolanele României roase de 30 de ani încoace. Pănă și ”mutul” din mandatul trecut, de la Cotroceni, devenit acum porta vocea puterii, a fost scos din calmul său proverbial și a ieșit la bătaie, apărând Ardealul cu pieptul gol, în fața ciolacilor și orbanilor de la Budapesta!

Dintr-o dată, zecile de mii de bolnavi, sutele de morți, criza din sănătate și din economie parcă n-ar mai fi existat, au dispărut subit în fața pericolului național. ”Marii” oameni de partid și de stat au lăsat totul, au pus mâna pe arme și au plecat la lupta pentru ciolan! Cum să lași frumoasa noastră țară la cheremul dușmanilor istorici?

În realitate, nu-i doare nici la bască de țară și de oameni! Nimic nou sub soarele politichiei românești. Singurii care au fost obligați să muncească forțat în politica dâmbovițeană, bine-rău, vom vedea când va trece această nenorocire de pandemie, sunt guvernanți actuali și care nu credeau înainte, ce o să li se întâmple.

De 30 de ani încoace, flamura naționalismului, șovinismului și a autonomiei ungurilor în inima României a fost folosită, ori de câte ori s-a avut interesul, pentru obținerea de voturi. Atât din partea politicienilor cu cetățenie română, cât și de confrați de-ai lor de cetățenie maghiară din Ungaria.

Și a mai fost folosită pentru crearea de tensiuni și animozități interetnice pe teritoriul țării noastre.

Iar de pe margine au mai fost/mai sunt niște băieți de la Răsărit, care au băgat/bagă bățul prin gard, întreținând atmosfera, urmărindu-și interesele proprii.

Eu cred că oamenii simpli, nu politicienii avizi de bogății și voturi, români, maghiari sau de alte etnii pot conviețui în pace și liniște, în România.
Și mai sper ca acești oameni simpli, onești, de bun simț, cu țiglele pe casă, ar trebui să-i sancționeze drastic pe politicienii înfierbântați la cap și să-i scoată din viața publică.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:



RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu