marți, 5 mai 2020

OLAF a descoperit nereguli financiare din partea deputaților europeni



În urma celor două anchete, s-a solicitat returnarea banilor și sancționarea europarlamentarilor vinovați

Neoficial se știa de practica anumitor eurodeputați, care de-a lungul mandatelor în Parlamentul European, redirecționau în țara de origine o parte din indemnizațiile primite de la această instituție către partidele politice din care făceu parte. Suspiciunile utilizării unei astfel de practici palnau inclusiv asupra unor eurodeputați din România. 

La sfârșitul lunii aprilie, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a dat publicității un comunicat prin care anunță neregulile privind transferul de bani de către unii eurodeputați în conturile partidelor proprii. Fără să menționeze numele europarlamentarilor care au încălcat normele europene, nici partidele cărora le-au virat banii și nici țările de origine ale acestora.

Este vorba de două anchete desfășurate de instituția europeană antifraudă. Prima anchetă făcută între anii 2014 și 2019, a constatat deturnarea sumei de 640. 000 EUR către partidele naționale, de către unii europarlamentari și personal al acestora de la Parlamentul European.

Cercetările celei de-a doua anchete referitoare la aceeași perioadă de timp, au scos la iveală faptul că unii europarlamentari trimiteau lunar 3000-4000 de EUR propriei formațiuni politice, în total fiind deturnați 540. 000 EUR, în cinci ani de zile. Astfel s-au încălcat regulile Parlamentului European, dar, surprinzător, aceleași reguli nu sancționau aceste practici ilegale!

În urma acestor anchete încheiate în ianuarie și februarie 2020, OLAF a recomandat Parlamentului European să introducă reguli pentru sancționarea practicilor ilegale, dar, în același timp, să-i oblige pe eurodeputații vinovați să returneze banii instituției europene.

”Membrii partidelor politice din două state membre diferite au încălcat regulile Parlamentului European, transferând o parte din salariile către cofrele partidelor naționale, au constatat anchetele Oficiului European Antifraudă (OLAF). Membrii unui partid politic și-au mărit salariul asistenților, pentru a putea contribui suplimentar.

Investigațiile, care au fost lansate în 2017 și 2018, s-au concentrat pe afirmațiile potrivit cărora anumiți membri ai Parlamentului European (europarlamentari) și personalul, inclusiv asistenții parlamentari, plăteau o parte din salariul lor lunar și alocațiile către partidul național. Astfel de aranjamente sunt contrare normelor Parlamentului European.

 În prima anchetă, s-a stabilit că, între 2014 și 2019, europarlamentarii și personalul care lucrează pentru delegația partidului la Parlamentul European au plătit contribuții de peste 640.000 EUR către sediul național. Echipa de investigare a OLAF a stabilit, de asemenea, că plățile nu se efectuează în mod spontan: au fost făcute pentru a îndeplini obligațiile prevăzute într-un statut financiar pe care partidul l-a aprobat în mod special pentru delegația la Parlamentul European. OLAF a concluzionat, de asemenea, că Parlamentul European ar trebui să aibă sancțiuni eficiente pentru a rezolva în mod eficient încălcarea normelor sale.

În cea de-a doua anchetă, s-a stabilit că între 2014 și 2019 anumiți eurodeputați au plătit 3.000-4.000 de euro pe lună partidului lor, totalizând peste 540.000 de euro pe perioada de cinci ani. Aceste plăți încalcă regulile Parlamentului European, dar OLAF a confirmat, de asemenea, că aceste aceleași reguli nu oferă nicio posibilitate de a sancționa astfel de nereguli sau de a recupera banii. Ancheta a dezvăluit, de asemenea, că partidul a solicitat asistenților parlamentari să contribuie la partid. Deși nu s-a găsit nicio dovadă că europarlamentarii și-au constrâns personalul să facă acest lucru, ei au fost totuși conștienți de faptul că acest lucru se întâmpla și au dispus de fapt ca asistenții lor parlamentari să fie clasificați la un grad înalt și cu un salariu mai mare, pentru a permiteți contribuția la partidul național.

Anchetele au fost închise, respectiv, în ianuarie și februarie 2020. Pentru ambele cazuri, OLAF a recomandat Parlamentului European să introducă sancțiuni adecvate pentru deputații europeni care nu respectă normele Parlamentului European.

 În plus, pentru prima investigație, OLAF a emis recomandări Parlamentului European propunând acțiuni disciplinare. Pentru a doua anchetă, OLAF a emis, de asemenea, recomandări către Parlamentul European pentru a se asigura că sumele transferate de către asistenții parlamentari către partidul național sunt recuperate de la eurodeputații în cauză, întrucât aceștia erau conștienți și au făcut uz nejustificat alocației parlamentare pentru a spori asistenții. „salarii pentru ca acesta din urmă să contribuie la partidul național. OLAF a recomandat, de asemenea, ca asistenții parlamentari în cauză să se confrunte cu acțiuni disciplinare pentru respectarea instrucțiunilor partidului lor, chiar dacă aceste instrucțiuni le pun în conflict cu obligațiile lor legale față de Parlamentul European.”
---------------------------------------------------------------
Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:



RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!
Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu