joi, 10 decembrie 2020

”Democrația nu se construiește pe lașități, retrageri, spaime ori somații ”

 

Vor reuși aleșii neamului să schimbe sfada tradițională în unitatea națională

Iată cum radiografiază momentul actual filosoful Mihail Șora: Cred că ceea ce-i lipsește în clipa de față României este adunarea la un loc a eforturilor, armonizarea lor. E singurul fel în care ele evită risipirea și pot rodi într-un rod unitar și trăgând greu la cântar.

Suntem risipiți dintr-un fel de individualism de mică dimensiune, care se limitează la punctele diverse pe care fiecare dintre noi le umplem, le acoperim fără să le adunăm laolaltă, cu toată energia pe care ele o implică. Și-atunci evident că – mărunte fiind – ele se pierd, nu-și câștigă relieful pe care și l-ar câștiga dacă ar fi adunate împreună.”

 Domnia sa are și soluția pentru dezamăgiții care n-au votat sau, supărați pe oferta clasei politice, spun că nu vor mai vota niciodată:

Deși aș avea motive (temporale) întemeiate, nu m-aș grăbi să spun o asemenea enormitate.

Democrația nu se construiește pe lașități, retrageri, spaime ori somații.

Iar România nu e o țară pierdută undeva, în eter…

Doar că unii dintre oamenii ei pricep mai greu legătura cauză-efect. Nu ne rămâne decât să-i învățăm ce am învățat noi înșine de-a lungul istoriei.

Poporul român nu e mai leneș ori mai nevolnic decât alte popoare.

Urmează încă patru ani de școală, cu lecții la seral.”

 Au trecut și alegerile parlamentare din anul de grație 2020. An de criză majoră!

Scrutin cu bune, cu rele. Cu speranțe, cu iluzii, cu mari dezamăgiri și mare lehamite pentru clasa politică românească, trecută, prezentă și viitoare. Cu prezență mică la votul parlamentarelor, ca de obicei.

Cu vini aruncate în răspăr, că românii care n-au vrut să iasă la vot, cu cetățeni blazați, neconvinși, care au sancționat niște politicieni insipizi ce le-au cerut, fără să-i convingă, voturile.

Cu surprize, oameni noi în politică și în forul suprem al țării! Cu unele personaje controversate și persoane de duzină, care au candidat așa, într-o doară, să fie și ei pe niște liste, dar care nici nu visau că vor fi aleși parlamentari! Însă peste juma de milion de români i-au ales!

Cu unii vechi circari de parlament, care nu au mai prins caravana și au fost aruncați la coșul politici românești.

Cu alți cunoscuți clovni ai clasei politice, care au reușit să-și asigure imunitatea parlamentară pentru încă patru ani de aici înainte.

Cu câteva partide de buzunar aruncate peste bordul legislativului cu tot cu figurile lor politice, șifonate, expirate ale unor politicieni care au supt ani întregi la țâța țării.

Cu o sfadă politică tradițională. Pe ciolanul mioritic!

Cu spaimele unor confuzii voite aruncate pe piață, de pericol al instaurării unei dictaturi militare, închipuite doar în capetele unor duși cu interesele diverse sau ale unor berbeci înfierbântați de mioritica România!

Sunt doar câteva percepții la prima vedere, făcute la cald, ca cetățean, alegător.

 Ce am avut și ce am pierdut, ca cetățeni, ca țară?

Păi, nu cred că am pierdut cine știe ce oameni valoroși, competenți, integri dintre cei din vechiul/vechile legislative, dacă ne gândim că unii au dansat mai multe mandate, mai ales figurile de tristă amintire, unele suspecte de fapte de mare corupție, dar apărate ani în șir de imunitate și de colegii care făceau zid împotriva justiției. Ăștia erau de regulă din marile partide și făceau jocurile după mușchii lor. Făceau parte din gașca celor care credeau că au luat România ca pe moșia lor, pe persoană fizică și se credeau atotputernicii țării.

Ne-am mai debarasat și de niște persoane de mucava, slujitorii primilor, figuranții făcuți mari doar ca să facă ce trebuie pentru stăpânii lor care-i controlau total.

Ce am câștigat?

Încă nu știm dacă am câștigat ceva, oameni de valoare, competenți, integri, personalități cu viziune și perspective de a concepe, pune în practică, realiza obiective, programe, proiecte eligibile, necesare ca aerul și ca apa pentru viitor. Până nu se va organiza, constitui altă structură parlamentară, noua majoritate, care să-și anunțe clar temele de lucru, urgențele, obiectivele pe termen mediu, cele cu bătaie mai lungă, naționale, încă nu știm ceva concret.

Deocamdată, trebuie ca partidele parlamentare, politicienii aleși, din orice partid ar fi aceștia, să renunțe complet la demagogie, la sfadă, la orgolii și interese personale și să se adune pentru ceea ce au în responsabilitate să facă de aici înainte.

Să-și intre în pielea de reprezentanți ai poporului, și ai cetățenilor care i-au ales, dar și ai celorlalți români în fața cărora sunt responsabili.

Și foarte important!

Rămâne de văzut dacă și cum va rezolva Justiția marile dosare de interes național, care au fost amânate și tergiversate până după alegerile parlamentare, ca să vadă cine înclină balanța puterii în România următorilor ani?

--------------------------------------------------------------------------------

Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:
RO89INGB0000999904446953(RON) deschis laING Bank-Sucursala București
RO7IINGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.
Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu