joi, 5 octombrie 2023

Cum au început să se distrugă iremediabil satele românești

 

Se mai pot salva satele românești fără țărani adevărați?

Citiți și gândiți!

 


Când au început să se pustiască și să se distrugă iremediabil valorile, cultura, tradițiile satelor românești, prin dispariția locuitorilor acestora.

 

Cum să mai existe satul românesc adevărat când bătrânii țăranii adevărați dispăreau fizic, îngropați sub glie și cu sufletul la Domnul, iar tinerii plecau cât vedeau cu ochii ?

 

După intrarea României în Uniunea Europeană, lucrurile au început să se schimbe vizibil și în zonele rurale, unde subvențiile din agricultură au făcut ca pământurile să nu mai fie lăsate pârloagă, ci lucrate și puse în valoare !

 

Dar acest aspect foarte important nu a putut stopa fenomenul de distrugere a satelor românești autentice și a dispariției țăranilor adevărați, cu tot cu valorile și cultura lor tradiționale !

 

Astfel s-a ajuns ca în prezent satele noastre să nu mai fie sate, ci un fel de localități fără țărani, unde locuitorii băștinași sau de aiurea sunt navetiști pe la orașe unde pot lucra, sate  unde înfloresc cârciumile și magazinele sătești populate de la prima oră cu consumatorii de zi cu zi !

 

Laptele, ouăle, carnea, pâinea, legumele și fructele făcute la țară au fost înlocuite cu produse industriale !

 

Berea, cafeaua și țigara sunt produse esențiale de bază pentru locuitorii satelor ! Noii ”țărani !”

 

Mașinile proprii au devenit de neînlocuit la țară, cu ele se merge la magazin, la școală, la crâșmă, oriunde !

 

Comune unde școala este din ce în ce mai ignorată de autorități, neinteresantă, neatrăgătoare, inutilă și degeaba atât pentru copii, dar și pentru părinții care ar trebui să se ocupe prioritar de educația și viitorul lor !

 

Avem sate românești în care nu se mai aude muget de vaci, nu se mai aude zgomotul de zi cu zi al orătăniilor din gospodăriile oamenilor, nu se prea mai aude nici lătratul câinilor din curți, dar se văd la tot pasul pe ulițe și drumuri câinii abandonați, unii aduși de la orașe, alții lăsați slobozi de foștii stăpâni !

 

Cai, căruțele și uneltele de lucru al pământului au fost înlocuite de tractoare, motosăpătoare și alte invenții care ușurează munca oamenilor !

 

Bormașinile, drujbele și tot felul de unelte de lucru se aud prin toate localitățile rurale, nu doar la orașe !

 

Fântânile vechi sunt abandonate în favoarea noilor puțuri forate la repezeală !

 


Sobele pe lemne sunt înlocuite de centrale termice și alte forme de încălzire !

 

Mai nou, au început să se înmulțească panourile solare, care aduc energia verde în casele oamenilor !

 

Pe străzi, șosele, ulițe principalele mijloace de transport sunt mașinile, bicicletele, atv-urile, trotinetele electrice !

 

Până și mâncarea și apa de la țară, ”autentice țărănești, ca de la mama acasă” au ajuns să aibă proveniență și gusturi autentice de supermarket !

 

În scurt timp, satul autentic românesc, nu însă și țăranii, va mai putea fi găsit/văzut doar la Muzeul Satului!

 

Cât despre țăranii adevărați, aceștia sunt pe cale de dispariție și nu vor mai putea fi văzuți în România!

 

Din păcate, țăranii adevărați se vor mai regăsi doar în cimitire, sub cruce și sub glie, făcuți una cu pământul pe care l-au iubit, muncit, care i-a hrănit și în care s-au întors să-și doarmă somnul de veci.

 

Auzim frecvent vorbindu-se despre satele românești și despre locuitorii acestora, țăranii !

 

Despre zonele rurale ale României, care de-a lungul timpului au fost repere de cultură, spiritualitate, tradiții cu adevărat autentice, românești.

 

Acum, în țara noastră satele adevărate, la fel ca și țăranii autentici sunt pe cale de dispariție !

 

Aceasta este percepția mea, posibil și a multora dintre românii născuți și crescuți la țară în anii dinainte de comunism, câți or mai supraviețui, și altora dintre cei născuți în România socialistă !

 

Despre zonele rurale tradiționale la care se face atât de multă vorbărie în prezent, de către mulți dintre cei care habar nu aveau ce însemna în trecut satul românesc și țăranii români, se vorbește acum mai mult generic !

 

În ce regiuni din țară continuă mai supraviețuiesc, cât de cât, satele românești tradiționale ?

 

În ce zone satele românești cu care s-au mândrit, se mândresc acum mulți dintre patrioții de serviciu, îmbrăcați în ii ”românești„, fabricate în China, mai sunt populate cu fii de țărani autentici, care să ducă mai departe valorile și cultura românilor de la sate ?

 

În ultimii 100 de ani, satele autentice românești au fost distruse în mai multe rânduri ! La fel și țăranii adevărați !

 


Primul și cel mai brutal val a fost tăvălugul colectivizărilor comuniste, care le-au luat tot țăranilor români : proprietatea, pământul, cai, căruțele, uneltele, animalele din bătătură-principalele mijloace de trai-transformându-i într-un fel de iobagi la CAP-urile comuniste !

 

Unii dintre ei, care au încercat să se opună tăvălugului colectivizator, au fost băgați la pușcărie ! Alții au plătit chiar și cu viața !

 

După colectivizare, majoritatea tinerilor de la sate au luat drumul orașelor din apropiere, transformându-se din fii de țărani în muncitori, în fabrici, uzine, șantiere și oriunde era nevoie pentru construcția socialismului românesc !

 

Restul țăranilor rămași acasă s-au adaptat noilor realități rurale, muncind din greu pentru supraviețuirea lor și a familiilor proprii !

 

Cu toate acestea, cei rămași au continuat să perpetueze cât au putut valorile și tradițiile satului românesc, în condițiile permise de regimul politic și administrativ !

 

Colectivizarea a fost prima moarte a satelor românești și a țăranilor adevărați !

 

După așa zisa Revoluție din decembrie 1989, când s-a interzis Partidul Comunist Român și s-au distrus cu entuziasm anarhic CAP-urile comunale, țăranii români sau urmașii acestora au fost reîmproprietăriți parțial!

 

A venit la putere Ion Iliescu și ai lui, care în mentalul colectiv al țăranilor de la acea vreme ”le-a dat pământ!”

 

Așa percepeau oamenii din păcate, retrocedarea terenurilor confiscate de colectivizare, ca un mare bine făcut de Ilici, pe care l-au iubit și l-au și votat covârșitor la urne!

 

Niciodată însă, țăranii deposedați de pământ, de animale și de bunuri de către regimul comunist nu și-au mai primit în totalitatea avutul în regimul lui Ion Iliescu !

 

După 90, odată reîmproprietăriți cu ce a dat noul regim, noii țărani printre care s-au numărat mulți foști muncitori disponibilizați de distrugerea industriei multilateral dezvoltate, s-au întors la glie.

 

La pământurile peste care au redevenit stăpâni, dar pe care nu aveau mijloacele să-l lucreze și să-l facă să producă materia primă, hrana de care avea atât de mare nevoie o țară întreagă !

 

Lipsiți de mijloace, aceștia au lucrat cum și cât au putut pământul, dar mai mult l-au lăsat în paragină, l-au vândut pe nimic sau l-au arendat unora care aveau cu ce să-l muncească, dar de la care nu câștigau mai nimic !

 

Aceasta după percepția mea de copil născut/crescut până la o vârstă la țară, a fost cea de-a doua etapă de distrugere a satelor românești, care au fost părăsite masiv de locuitorii plecați în lume pentru a-și câștiga pâinea de zi cu zi !

 

Până și la distracție noii ”țărani” preferă ”modernismul” manelelor, care au ajuns să urle, of viața mea !, chiar și din cea mai sărăcăcioasă coșmelie și făcând până și morții să se răsucească în mormânt, deranjați din somnul cel de veci de evoluția culturii, educației și noilor tradiții ”țărănești” !

 

După cum vedem și trăim pe pielea noastră, valabilitatea ”veșniciei care s-a născut la sat” este spulberată de noua evoluție și realitate din zonele rurale !

 

De acum încolo, satul românesc tradițional va mai putea fi văzut doar la Muzeul Satului, unde an de an, vin tot mai mulți turiști străini, inclusiv capete încoronate, șefi de stat și de guvern, care sunt încântați să descopere , să admire și să aprecieze autenticitatea satului românesc !

 

Sat românesc, țărani adevărați, valori și cultură care însă, dispar ireversibil din viața de zi cu zi a României secolului XXI !

-------------------------------------------------------------------------------------------

 Cine dorește și crede că merită să ajute presa liberă și jurnalismul independent din România poate dona în conturile:

RO89INGB0000999904446953(RON) deschis la ING Bank-Sucursala București
RO71INGB0000999904446986 (EUR) deschis la ING Bank-Sucursala București.

Motto: Presa este câinele de pază al democrației. Citiți și gândiți!

Când presa nu este liberă, când presa este manipulată, când presa face jocuri de interese, când presa este folosită pe post de armă politică, când presa nu mai are atitudine, nu mai face informare și educare corectă, când presa nu mai este de partea legii și de partea cetățenilor Democrația este în pericol.

Paul Stan este un jurnalist independent, apolitic, nealiniat, neafiliat la nici un grup de interese politice, mafiote, afaceriste sau de altă natură.
Paul Stan este un jurnalist în slujba oamenilor cinstiți și a adevărului.
Paul Stan nu face jocuri politice și nu este tonomat manipulator.

Paul Stan nu este finanțat și susținut de nimeni.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu